Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Stříbrná pamětní medaile k výročí Dany a Emila Zátopkových

2012 - Stříbrná pamětní medaile k výročí Dany a Emila Zátopkových

Stříbrná pamětní medaile výročí Dany a Emila Zátopkových - rok 2012

Více informací


1 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná pamětní medaile výročí Dany a Emila Zátopkových - rok 2012

 

Autor : Mgr. Petr Horák

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad: 1000 Ks

Emise : červen 2012

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

Manželé Dana a Emil Zátopkovi (19. 9. 1922) se narodili ve stejný den jednoho roku. V jednom dni získali také oba zlatou olympijskou medaili v Helsinkách.

Jak praví legenda, zvítězila Dana Zátopková v hodu oštěpem možná i proto, že jí pomohl velký okamžik štěstí a radosti. Na finále oštěpu šla totiž jenom chvíli poté, co v běhu na pět kilometrů vyhrál její manžel Emil. Nejlepší sportovec světa v letech 1949, 1950 a 1951.

Společný život manželů Zátopkových je obrazem 20. století v dějinách naší země, poznali proto rub i líc sportovní popularity. Lesk sportovní slávy jejich úspěchů se ale nevytrácí ani po šedesáti letech. Naopak. Manželé Zátopkovi jsou nejen symboly sportovních úspěchů a překonávání rekordů. Jsou symbolem překonávání sebe sama a sportovního fair play.

Hlavním motivem averzní strany je polibek Dany a Emila Zátopkových, doplněný textem v opisu vztahujícím se k 90. výročí jejich narození. Reverzní strana je věnována 60. výročí jejich společného úspěchu na XV. Olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952. Autor designu oba zachytil při vítězném okamžiku na atletické trati. Motiv je doplněn textem v opisu.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.