Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2008 - Zlatá medaile Zakládání vinic Karlem IV., ČÍSLOVANÁ -...

2008 - Zlatá medaile Zakládání vinic Karlem IV., ČÍSLOVANÁ - Au 1/2 Oz

Zlatá půluncová medaile vydaná k 650. výročí vydání nařízení Karla IV. o zakládání vinic - rok 2008

Více informací


22 500Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá půluncová medaile vydaná k 650. výročí vydání nařízení Karla IV. o zakládání vinic, ČÍSLOVANÁ VARIANTA - rok 2008

 

Autor : MgA. Jakub Vlček

Rytecké úpravy : Lubomír Lietava

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná - tato medaile s číslem 136

Náklad : 200 ks!!!

Emise : rok 2008

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny. FOTO JE POUZE ILUSTRAČNÍ.

 

Nařízení Karla IV. o zakládání vinic

    Rozkvět vinařství v českých zemích je spjat zejména s vydáním nařízení Karla IV. o zakládání vinic. To bylo vydáno dne 16. února 1358 pro Prahu a 12. května 1358 pro ostatní královská města. Záměrem císaře bylo mimo jiné podporou vinařství umožnit rozvoj finančně přínosného odvětví zemědělské činnosti. Kolem královských měst byl v polovině 14. století dostatek nepříliš využívané půdy. Vydání nařízení umožnilo obhospodařovat tuto půdu a navíc vytvořilo pracovní příležitosti pro městskou chudinu.

    Každý majitel pozemků musel do 14 dnů od vydání nařízení začít zakládat vinice. V případě, že tak nechtěl nebo nemohl učinit, mohl svěřit své pozemky k disponování tzv. perkmistrovi. Ten byl oprávněn odevzdat půdu tomu, kdo se k obdělávání vinic přihlásil. Zároveň dohlížel na to, aby viniční půda nebyla užívána k jiným účelům a pomáhal při uzavírání smluv mezi majiteli vinic a nájemci. Kontrola nad zakládáním vinic byla svěřena staroměstským konšelům. Těm zároveň náležela pravomoc jmenovat perkmistry, trestat škody na vinicích a rozsuzovat pře o vinice, a to jak ve věcech soukromých, tak i trestních.

    Nařízení osvobozovalo vinice na 12 let od vybírání veškerých daní a dávek. Teprve od 13. roku musel vinař odevzdávat majiteli vinice desátek a králi půl džberu vína ročně. Kromě toho byly vinice trvale osvobozeny od vybírání zemských berní a ungeltu. Každá vinice měla stejnou výměru, a to 16 prutů (75,68 metrů) na délku a 8 prutů (37,84 metrů) na šířku. Výhodou stejné výměry byl mimo jiné snadnější výběr daní v pozdějších letech. Podpora rozvoje vinařství je patrná i z velmi vysokých trestů v případě poškozování vinic. Kdo byl při takovém činu přistižen ve dne, propadl pravou rukou, pokud se nevyplatil 20 kopami českých grošů. Kdo byl takto polapen v noci, propadl hrdlem a jeho majetek připadl perkmistrovi. Naopak ten, kdo zabil zločince škodícího na vinici, se vykoupil pouhými dvěma haléři, položenými na tělo zabitého.

    Vydání nařízení o zakládání vinic bylo hlavním krokem k podpoře českého vinařství. Roku 1370 vydal Karel IV. nařízení o zákazu dovozu cizích vín, který se vztahoval na všechna zahraniční vína, s výjimkou drahých vín vlašských. Zákaz se nejprve týkal období od vinobraní do doby povelikonoční a od roku 1373 byl rozšířen na období celého roku. Z tohoto opatření je zřejmé, že se zakládání vinic ujalo a české země byly již za několik let v produkci vína zcela soběstačné.

Zdroj : internetové stránky ČNB

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.