Stříbrné medaile roku 2012

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Stříbrná replika Kutnohorského tolaru Maxmiliána II.

2012 - Replika Kutnohorského tolaru Maxmiliána II.

Stříbrná replika Kutnohorského tolaru Maxmiliána II. z kolekce "Hold historickým mincovnám" - rok 2012

Více informací


1 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná replika Kutnohorského tolaru Maxmiliána II. z kolekce "Hold historickým mincovnám" - rok 2012

 

Autor : Ak. soch. Jan Lukáš

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1000 ks

Emise : duben 2012

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a následně uložena dárkového blistrového obalu.

 

Replika českého tolaru z roku 1577 z kutnohorské mincovny, vytvořená podle originální mince a ražená z trojské unce ryzího stříbra.

Představuje standardní typ českých stříbrných renesančních obchodních mincí, jejichž výroba byla obnovena po měnové reformě v roce 1573. Výrobky jednotlivých českých mincoven z té doby se od sebe odlišovaly jen značkou mincmistra. Jako plnohodnotné platidlo bylo možné tento stříbrný tolar užít v celé Evropě, jeho směnný kurs vůči jednotlivým evropským měnám byl proměnlivý.

Zvláštností této konkrétní ražby je letopočet (1577), neboť mince byla ražena jménem císaře a krále, ale až po jeho smrti (1576).

Na averzní straně je ztvárněna polopostava Maxmiliána II. ve zbroji, s žezlem v ruce a se svatováclavskou korunou na hlavě. Na spodním okraji najdeme znaménko mincmistra Jiřího Šatného z Olivetu.

Reverzní straně mince dominuje císařský orel s říšskou korunou. Na prsou orla je umístěn štít s českým a uherským zemským znakem; na střed štítu je položen tzv. srdeční štítek s rodovým habsburským erbem. Latinský opis se jménem a titulaturou panovníka začíná na horním okraji averzu a přechází na reverzní stranu, proto je třeba jej číst jako jeden celek: MAXIMILIA[NVS] . II . D[EI] . GRA[TIA] . EL[ECTVS] . RO[MANORVM] . IM[PERATOR] . S[EMPER] . AV[GVSTVS] . GER[MANIAE] . HV[NGARIAE] . BOHE[MIAE] . E[T]C[ETERA] . REX . ARCHID[VX] . AVST[RIAE] . MAR[CHIO] . MO[RAVIAE] . 1577. Volně přeloženo: Maxmilián Druhý, z Boží milosti volený císař římský, vždy rozmnožitel říše, král německý, uherský, český a další, arcikníže rakouský, markrabě moravský 1577.

 

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.