Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2013 - Replika Plánského tolaru Jindřicha Šlika

2013 - Replika Plánského tolaru Jindřicha Šlika

Replika Plánského tolaru Jindřicha Šlika - rok 2013

Více informací


1 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Replika Plánského tolaru Jindřicha Šlika - rok 2013

 

Autor : Jan Lukáš

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1.000 ks

Emise : říjen 2013

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Další zdařilá replika historického platidla zhotovená z jedné unce ryzího stříbra – plánský tolar. Šlikovská mincovna v Plané fungovala sice jen několik desetiletí, přesto její výrobky výrazně ovlivnily české mincovnictví barokní doby. Pravidelná ražba mincí byla v Plané u Mariánských Lázní spuštěna v roce 1627.

Replika představuje nejstarší typ šlikovského tolaru raženého v Plané. Averzní stranu vyplňuje kompozice, jejíž základ tvoří rodový erb Šliků. Za erbem stojí postava sv. Anny, jejíž levé ruky se drží dětská postava její dcery, Panny Marie. Na pravé ruce drží sv. Anna svého vnuka, malého Ježíše Krista, který v levé ruce svírá vladařský symbol, tzv. říšské jablko. Všechny tři postavy mají svatozáře. Na spodním okraji mince pak najdeme značku mincmistra Jana Candlera. V opisovém mezikruží je uvedeno jméno a tituly vydavatele mince: Jindřich Šlik, hrabě z Pasounu.

Na reverzní straně je umístěn říšský orel s českým zemským znakem na prsním štítku. Opis je tvořen zkratkami: Ferdinand II., císař římský, vždy rozmnožitel říše 1627.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.