Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2013 - Platinová investiční medaile Klášter Zlatá koruna

2013 - Platinová investiční medaile Klášter Zlatá koruna

Platinová investiční medaile Klášter Zlatá koruna - rok 2013

Více informací


735 000Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Platinová investiční medaile Klášter Zlatá koruna - rok 2013

 

Autor : Vladimír Oppl

Materiál : platina - Pt 999,9

Hmotnost : 500 g

Průměr : 85 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká

Náklad : 50 ks - číslováno

Emise : září 2013

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Platinová medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

UPOZORNĚNÍ: TUTO POLOŽKU JE MOŽNO REZERVOVAT. PO PROVEDENÍ REZERVACE BUDE OVĚŘENA JEJÍ AKTUÁLNÍ CENA A POTÉ OBJEDNÁNA U EMITENTA!!!

 

Medaile je zhotovena z ryzí platiny – výchozí materiál byl zpracován ve vídeňské mincovně a je opatřen mezinárodním certifikátem. Ten je vytištěn na ručním papíře vyrobeném ve Velkých Losinách a ozdoben kovovým vlysem v podobě medaile.

Klášter založil v roce 1263 český král Přemysl Otakar II., velkého rozkvětu dosáhl ve 14. století, poté byl napaden a zapálen husity, na čas mnichy opuštěn, a teprve v 17. století se dočkal rozsáhlé obnovy. Další dobou rozkvětu byla 2. polovina 18. století za posledního opata Bohumíra Bylanského, který např. založil školu pro děti místních poddaných, dal postavit skleník, bažantnici či malou hvězdárnu. V roce 1787 budovy odkoupili Schwarzenbergové.Během 2. světové války byl klášter zkonfiskován, v roce 1948 komplex přešel do vlastnictví Československého státu, v roce 1995 byl prohlášen národní kulturní památkou a nyní je ve správě NPÚ.

Dominantou Zlaté koruny je gotická stavba klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Averzní stranu medaile tvoří koruna zakladatele kláštera Přemysla Otakara II., v níž je umístěn jeden z nejstarších znaků cisterciáckého řádu, kterému byl klášter zasvěcen. Na reverzní straně se nachází motiv trnové koruny, v němž je umístěna gotická kružba z architektury kláštera, jezdecká pečeť Přemysla Otakara II. a rok založení 1263.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.