Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Replika Jičínského tolaru Albrechta z Valdštejna

2014 - Replika Jičínského tolaru Albrechta z Valdštejna

Replika Jičínského tolaru Albrechta z Valdštejna - rok 2014

Více informací


1 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Replika Jičínského tolaru Albrechta z Valdštejna - rok 2014

 

Autor : ak. soch. Jan Lukáš

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1.000 ks

Emise : březen 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena  do dárkového blistrového obalu.

Východočeský šlechtic Albrecht Eusebius z Valdštejna (1583-1634) patří k nejvýznamnějším postavám třicetileté války. Za svou obratnou diplomacii se dočkal od císaře Ferdinanda II. četných poct a majetkových odměn. Získal od něj také Vévodství frýdlantské, jehož centrem bylo město Jičín, kde šlechtic v letech 1626–1634 uplatnil právo ražby mincí. Vzhledem k nutným mezinárodním platbám se zde ve velkém razily mince zlaté, drobné stříbrné tříkrejcary (groše) však činily další důležitou položku výroby, která byla pro Albrechta z Valdštejna velmi výhodná, neboť jeho mince musely být v plné nominální hodnotě přijímány nejen v celých Čechách, ale i ve všech oblastech říše, kam sahala habsburská moc. Ze stříbra se v Jičíně zcela výjimečně razily i stříbrné tolary jako mince reprezentační.

Po Valdštejnově zavraždění roku 1634, které zosnoval Ferdinand II. poté, co ho obvinil ze zrady, však byla výroba v jičínské mincovně ukončena a císař nechal všechny Valdštejnovy mince prohlásit za neplatné.

Replika Jičínského tolaru z roku 1629, jehož emisi připravila Česká mincovna v březnu roku 2014, představuje mladší verzi Valdštejnovy reprezentační mince, ražené v době jeho vrcholící politické a vojenské moci. Kompozice mincovní plochy odpovídá tehdejším tolarům habsburským s tím zajímavým rozdílem, že je zde vladař vyobrazen čelně, nikoli z profilu, jak bylo v té době zvykem. Na spodním okraji mince je umístěn symbol slunce, který je značkou mincmistra Jiřího Reicka, působícího v Jičíně v letech 1626–1630. Na reverzu mince je vyobrazena složitá heraldická symbolika. Poměrně komplikovaná kompozice je ztvárněna na společném štítě, pod vévodskou korunou, obtáčeném řetězem řádu Zlatého rouna. Na tzv. srdečním štítku je umístěn rodový znak valdštejnský, okolo něj znaky jednotlivých teritoriálních knížectví, kterým Valdštejn tehdy vládl. Na heraldicky nejvýznamnějším prvním místě je znak Vévodství meklenburského, pak následující znaky dalších zemí podle opisové části s českým překladem: Albrecht, z Boží milosti vévoda meklenburský, frýdlantský a zaháňský, kníže venedský, hrabě zvěřínský, pán rostocký a stargartský, 1629.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.