Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Zlatá medaile Dějiny válečnictví - Atentát v Sarajevu -...

2014 - Zlatá medaile Dějiny válečnictví - Atentát v Sarajevu - Au 1 Oz

Zlatá uncová medaile Dějiny válečnictví - Atentát v Sarajevu - rok 2014

Více informací


49 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá uncová medaile Dějiny válečnictví - Atentát v Sarajevu - rok 2014

 

Autor : Karel Zeman

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 100 ks

Emise : květen 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Světové dějiny jsou hustě protkány válečnými konflikty. Lidem přinášely ztráty a utrpení, vojevůdcům čest a slávu. Tvoří však základní osnovu celé lidské historie. válečnictví.

První medaile ze série Dějiny válečnictví, Atentát v Sarajevu, připomíná mimořádnou událost, k níž došlo právě před sto lety a která dvěma výstřely zvrátila vývoj celé Evropy. Bylo to právě 28. června 1914, kdy navštívil následník Rakousko-Uherského trůnu a synovec císaře František Ferdinand d‘Este Sarajevo. Nebyla to ovšem návštěva vítaná, jelikož arcivévoda ztělesňoval pro místní obyvatelstvo nesvobodu a útisk. Lidé toužili po nezávislém Srbsku či Jugoslávii místo područí Rakouska a ti radikálnější se rozhodli tomu napomoci extrémní cestou - atentátem.

Po několika nezdařených pokusech pomohla tomuto úmyslu až náhoda. Auto s císařem Františkem Ferdinandem d’Este, jeho českou manželku Žofií Chotkovou a českým řidičem Franzem Urbanem odbočilo do špatné ulice, kde ho zaznamenal jeden z konspirátorů, Gavrilo Princip, který si tam po neúspěšných předchozích pokusech o vraždu následníka kupoval sendvič. V té chvíli se na delegaci otočil a ze vzdálenosti pouhého jednoho a půl metru zastřelil jak Ferdinanda, tak, patrně neúmyslně, jeho ženu. Ta se pokoušela svého muže chránit vlastním tělem. Vše se odehrálo během pár minut, následky však byly nedozírné.

Rakousko vyhlásilo válku Srbsku a odstartovalo tak krvavou řež s šestnácti miliony mrtvými. Gavrilo Princip dostal za svůj čin vzhledem ke svému nízkému věku "pouze" dvacetiletý žalář, z nějž si ovšem odpykal necelé čtyři roky, než zemřel v terezínském vězení.

Na averzu jsou ztvárněny profily následníka trůnu Františka Ferdinanda d‘Este a jeho ženy Žofie. Reverz pak zdobí strhující vyobrazení okamžiku atentátu spolu s letopočty 1914 a 2014.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.