Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Zlatá medaile Rozhledna Štěpánka - Au 1/4 Oz

2014 - Zlatá medaile Rozhledna Štěpánka - Au 1/4 Oz

Zlatá čtvrtuncová medaile Rozledna Štěpánka - rok 2014

Více informací


13 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá čtvrtuncová medaile Rozhledna Štěpánka - rok 2014

 

Autor : Mgr. A. Jan Hásek

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g

Průměr : 22 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 500 ks

Emise : březen 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Zlatá medaile Rozhledna Štěpánka je první ze 12 emisí svého druhu, které budou vycházet po čtyři roky, vždy po třech. Každá tato pamětní medaile ponese rukopis některého ze tří význačných českých medailérů - Jana Háska, Luboše Charváta a Josefa Oplištila.

Rozhledna Štěpánka na vrchu Hvězda na Příšovickém hřebeni se pyšní titulem nejstarší rozhledna v Jizerských horách. Kamenná novogotická stavba je pojmenována po arcivévodovi Štěpánovi, který v těchto místech pobýval, když dohlížel na stavbu Krkonošské silnice. Výstavba Rozhledny Štěpánka započala v roce 1847, její stavba však záhy ustala. Dokončena byla až roku 1892, při dostavbě přibyla osmiboká věž z cihel a z pískovce. Mladší historii pak připomínají trosky kamenného válečného kříže, který byl údajně symbolickým místem zdejších nacistů za 2. světové války.

Štěpánka se pyšní výškou 24 metrů a dechberoucím výhledem na západní Krkonoše, údolí Desné a Kamenice, malebnou roztroušenou zástavbu horských chalup i přehradu Souš a horu Jizeru v pozadí.

Na averzní straně medaile je vyobrazena Rozhledna Štěpánka, spolu s rokem dostavby 1892 a nadmořskou výškou 958 m n. m. Na reverzní straně se nachází reliéf vrchu Hvězda a Kořenova, obce rozkládající se na jeho úpatí, která leží na malebném rozhraní Jizerských hor a Krkonoš.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.