Smart mince roku 2014

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Stříbrná mince 50 centů Karel Veliký

2014 - Stříbrná mince 50 centů Karel Veliký

Stříbrná mince 50 centů Karel Veliký - Proof - rok 2014

Více informací

Sleva!
1 790Kč vč. DPH

2 000Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Stříbrná mince 50 centů Karel Veliký - Proof - rok 2014

 

Autor : ak. soch. Vladimír Oppl

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 13g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : leden 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrní mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

V letošním roce uplyne 1 200 let od úmrtí Karla Velikého, franského krále, vévody bavorského a prvního středověkého císaře Říše římské. Tento velikán dějin stojí u počátků Evropy, křesťanstvím proměňované v civilizovaný prostor vznikajících států a otevírá ji kultuře a vzdělanosti. Evropa jeho dnů byla jiná než Evropa současnosti, a přesto dnešní Evropa stojí na základech, které položil a obrací se k jeho trůnu v Cáchách jako k symbolu evropské sounáležitosti. Stříbrná pamětní Smart mince Karel Veliký vychází v omezeném nákladu pouhých 1 000 ks. Jedná se o mimořádnou emisi České mincovny, první ze série Mince tří císařů. Výtvarný návrh pochází z dílny špičkového akademického sochaře Vladimíra Oppla.

Na reverzní straně autor vyobrazil portrét Karla Velikého inspirovaný bustou z katedrály v Cáchách, kde se nachází i trůn tohoto prvního římského císaře. Na averzní straně pak najdeme portrét královny Alžběty II. Není bez zajímavosti, že britská královna je potomkem Karla Velikého v 41. generaci v linii vedoucí přes Karla IV.

Série Mince tří císařů V rámci výročí nadcházejících let 2014 - 2016 se do naší pozornosti dostávají osobnosti tří evropských panovníků, spojených jménem a křesťanskou tradicí: Karla Velikého, Karla IV. a Karla I. Rakouského. Tito tři suveréni, odvozující své jméno i důstojenství od slova Carolus, tedy Karel i král zároveň, stojí na počátku, uprostřed a na konci více jak tisícileté historie Evropy a jsou přes mnohé temnoty celého věku spojeni světlem dědictví ducha, víry, tradice i krve. Česká mincovna vydá v limitované sběratelské sérii tři dvojice mincí s portréty těchto velikánů evropské historie. Vycházet budou postupně v letech 2014 – 2016.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.