Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Zlatá medaile Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic - Au...

2014 - Zlatá medaile Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Kryštof Harant z Polžich a Bezdružic  - rok 2014

Více informací


23 500Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic - rok 2014

 

Autor : ak. soch. Zbyněk Fojtů

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : červen 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Letos uplyne 450 let od narození Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, českého šlechtice a vskutku renesančního člověka. Diplomat, válečník, dvořan, hudebník, spisovatel, cestovatel – všechna tato slova charakterizují patrně nejvšestrannější osobnost české společnosti přelomu 16. a 17. století.

Averz medaile zdobí historicky věrný portrét Kryštofa Haranta. Reverz pak zachycuje stránku jeho nejslavnějšího cestopisného díla spolu s výjevem ze staroměstské exekuce 27 českých pánů. Kryštof Harant se do našich dějin zapsal jako autor poutavých cestopisů, v nichž s nadsázkou popisuje cizí kraje. Jeho poutě po exotických zemích mu umožnil urozený původ. Na svou dobu získal velmi kvalitní vzdělání na dvoře budoucího císaře, arciknížete Ferdinanda II. Tyrolského. Díky svým znalostem jej pak doprovázel na cestách do Itálie, což v Kryštofovi probudilo zvídavého cestovatelského ducha.

V roce 1597 se vydal spolu se svým švagrem, Heřmanem Černínem z Chudenic, na pouť do Svaté země, během níž navštívili Bavorsko, Tyrolsko, Itálii, Krétu, Kypr, Tel-Aviv, Egypt a také samotný Jeruzalém. Z této výpravy vzešla jeho nejznámější kniha „Putování aneb cesta z Království českého do Benátek, odtud po moři do země Svaté, země judské a dále do Egypta“.

Když se Kryštof Harant vrátil do Čech, byl Rudolfem II. Povýšen do panského stavu a zastával u dvora vysoké státní funkce. Po smrti císaře navštívil coby vyslanec nového panovníka Matyáše Španělsko, cestopis z této pouti byl však nenávratně ztracen v době stavovského povstání.

Po odchodu ze služeb dvora se usídlil na hradě Pecka, kde se věnoval převážně hudbě. V roce 1618 se účastnil stavovského povstání, později také tažení na Vídeň. Po Bílé hoře byl na Pecce zadržen Albrechtem z Valdštejna. 21. června 1621 byl spolu s dalšími dvaceti šesti českými pány na Staroměstském náměstí v Praze popraven. Nejen zápisky z cest však učinily Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic nesmrtelným.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.