Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá medaile Rozhledna Cvilín - Au 1/4 Oz

2015 - Zlatá medaile Rozhledna Cvilín - Au 1/4 Oz

Zlatá čtvrtuncová medaile Rozhledna Cvilín - rok 2015

Více informací


13 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá čtvrtuncová medaile Rozhledna Cvilín - rok 2015

 

Autor : Luboš Charvát

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g

Průměr : 22 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s popisem

Náklad : 500 ks

Emise : červenec 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Osobitá kamenná rozhledna Cvilín je dominantou stejnojmenného kopce ležícího jihovýchodně od města Krnova. Ve výšce 436 m n. m. se tyčí do výšky 29 metrů a na vrchol vede 144 točitých schodů. Za jasného počasí rozhledna odmění návštěvníky pohledem na dominanty Jeseníků i Beskyd. Netradiční vyhlídková věž byla zbudována na začátku 20. století na základě projektu architekta Ernsta Latzela. Nejprve nesla jméno po bohatém mecenáši Liechtensteinovi, jenž přispěl na stavbu nemalým darem. Tehdy ovšem nad základní válcovou věží navíc čněla boční věžička kryjící východ nad schodištěm a nabízela ještě o pět metrů vyšší výhled. O věžičku připravila rozhlednu druhá světová válka, kdy stavba sloužila Němcům coby pozorovatelna. V 60. letech byla pak rozhledna „zkrášlena“ řadou antén a fungovala coby televizní vysílač. Nedávno provedená rekonstrukce ale vrátila věži na Cvilíně její původní krásný účel a láká každoročně tisíce turistů bažících po úchvatných horizontech.

Averz je věnován impozantnímu pohledu na věž ukrytou v listoví a nápisu ROZHLEDNA CVILÍN. Reverz tvoří decentní koláž výhledu z rozhledny – cimbuří, motiv listů a v pozadí také další významná stavba cvilínského kopce – poutní kostel Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení sv. kříže. Texty pak uvádí fakta – výška 29 m, 144 schodů, 436 m n. m.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.