Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Šlechtický rod pánů z...

2015 - Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Šlechtický rod pánů z Pernštejna

Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Šlechtický rod pánů z Pernstejna - rok 2015

Více informací


4 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Sada 4 stříbrných mincí 1 NZD Šlechtický rod pánů z Pernstejna - rok 2015

 

Autor : Jaroslav Bejvl

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 16 g (4x)

Průměr : 34 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 800 ks

Emise : červen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Slavný moravský panského rod – Pernštejnové, původně páni z Medlova získali své jméno v polovině XIII. století podle nově postaveného hradu Pernštejn na Žďársku. Dominantou jejich znaku je černá zubří hlava s protaženou houžví v nozdrách ve zlatém poli.

Dle pověstí rod založil uhlíř Věňava, jenž chytil a zkrotil divokého zubra, přivedl ho za houžev prostrčenou chřípím před krále do Brna a sťal ho sekerou. Za tuto svou statečnost a sílu získal od panovníka privilegia, lesnaté území a erb připomínající jeho čin. Prvním písemně doloženým členem rodu byl pak Hotart – zmínka o něm sahá až do roku 1174. Jeho synem byl Štěpán z Medlova, od něhož pochází první jméno pozdějších Pernštejnů.

Největšího rozmachu dosáhli Pernštejnové v 16. století. Spolu s Rožmberky tehdy patřili k nejmocnějším rodům České koruny. Díky rozšiřování pozemkového vlastnictví a promyšlenému hospodaření se brzy zařadili mezi tři nejbohatší rody. Ovládali rozsáhlá panství nejen na Moravě. Ve východních Čechách například zbudovali významnou soustavu rybníků a zavodňovacích struh, z nichž řada funguje dodnes. Rod Pernštejnů vymřel v 17. století, posledním mužem byl Vratislav z Pernštejna, ženou pak jeho teta Polyxena. Jejich dědici se stali Lobkovicové, kteří rovněž převzali slavný erb.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.