Smart mince roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Stříbrná mince 2 NZD Josef Kadraba - Proof

2015 - Stříbrná mince 2 NZD Josef Kadraba - Proof

Stříbrná mince 2 NZD Josef Kadraba - Proof - rok 2015

Více informací


1 590Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 2 NZD Josef Kadraba - Proof - rok 2015

 

Autor : Martin Dašek, Petr Horák

Materiál :  stříbro - Ag 999

Hmotnost : 29 g

Průměr : 40 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : únor 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do stříbrné papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Člen Klubu ligových kanonýrů Josef Kadraba se narodil 29. září 1933 a poměrně pozdě, ve svých 31 letech, zazářil v dresu Slavie. Přestože tento věk pro mnohé hráče představuje konec kariéry, Josef Kadraba dokázal vynést „sešívané“ z krize zpět do nejvyšší soutěže. Se Slavií odehrál celkem 114 zápasů a útočné trio Veselý-Kadraba-Píša vešlo do klubových dějin. To, že se Josef Kadraba pro fotbal narodil, dokazuje také jeho 117 branek. Během své kariéry oblékl dresy Rakovníku, Liberce, vojenského klubu Tankista, Sparty, Slavie a Kladna. Patří právem mezi vicemistry světa z Chile roku 1962, kde se zapsal gólem v semifinále s Jugoslávií.

Roku 1967 přesídlil Josef Kadraba do Vídně a domů se natrvalo již nevrátil. Působil v krajanském Slovanu Vídeň, nejprve jako hráč a později jako trenér. S aktivním fotbalem se rozloučil ve svých 50 letech. Zápasy české reprezentace a setkání se svými spoluhráči si však užívá dosud.

Na reverzu je věrná podobizna slavného fotbalisty spolu s jeho podpisem a nápisem JOSEF KADRABA VICEMISTR SVĚTA 1962 CHILE. Averz mince je tvořen atributy emitenta a motivem fotbalového míče ve tvaru srdce – symbolem Nadace fotbalových internacionálů.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.