Zlaté medaile roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá medaile České Budějovice - číslováno - Au 1/2 Oz

2015 - Zlatá medaile České Budějovice - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile  Založení Českých Budějovic - rok 2015

Více informací


24 900Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Založení Českých Budějovic - rok 2015

 

Autor : Martin Dašek

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : březen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

České Budějovice prošly během své existence vskutku pozoruhodným vývojem. Ten se začal datovat v roce 1265, kdy o jejich vzniku rozhodl český král Přemysl Otakar II. Jako přesné datum založení Českých Budějovic se uvádí 10. březen 1265. Tehdy měl již, z pověření panovníka, zvíkovský purkrabí Hirzo zpracovaný téměř geniální plán města. Na tu dobu velmi pokrokové uspořádání čtvercového náměstí a šachovnicově navazující síť ulic se dochovaly až do dnešních dnů. Svůj návrh Hirzo doplnil dvěma chrámy a radnicí spolu s řadou měšťanských domů obestírajících náměstí. Celé město pak obehnal hradbami s třemi branami. České Budějovice měly sloužit Přemyslu Otakaru II. jako hospodářská metropole jižních Čech, což se záhy zdařilo, a staly se oporou jeho moci.

Ve 14. století posílil výsady místa sám Karel IV. a vzniklo tak centrum obchodu, řemesel a těžby stříbra pro ražbu mincí v blízkém Rudolfově. Díky opevnění město odolalo tlaku husitů a do jeho rozmachu negativně zasáhla až třicetiletá válka a později, v 17. století, také obrovský požár. Po něm získaly České Budějovice v rámci obnovy půvabnou barokní tvář, zřízeno zde bylo také biskupství a mnoho dalších církevních i světských staveb.

Moderní doba pak přinesla další zápis do městské kroniky, když odsud do Lince vyjela první evropská koněspřežná železnice. České Budějovice světově prosluly také svými pivovary či slavnou tužkárnou. 

Averzní strana je zdobena velmi efektní plastikou náměstí, jež v současnosti nese jméno po zakladateli města Přemyslu Otakaru II. Uvnitř kompozice je vkusně vepsán text 1265 ZALOŽENÍ ČESKÝCH BUDĚJOVIC. Pole reverzu je tvořeno plánem města v době jeho vzniku.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.