Zlaté medaile roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatý jednodukát sv. Václava

2015 - Zlatý jednodukát sv. Václava

Jednodukát sv. Václava  - rok 2015

Více informací


8 690Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Jednodukát sv. Václava - rok 2015

 

Autor : ak. mal. Vladimír Pavlica

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 5.000 ks

Emise : květen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové vínové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Kníže Václav byl synem Vratislava I. a Drahomíry. Jeho výchovy se však ujala babička, svatá Ludmila. Ta zbožnému vnukovi vštěpovala křesťanské zásady, ctnosti a podporovala jej v moudrosti a rozvaze. I díky jejímu vlivu se stal Václav jedinečným panovníkem země, jenž usiloval o bezpečnost svého národa, bránil jej proti nepřátelům a současně podporoval mravnost a kulturní osvětu Čech. Za jeho vlády se mohly Čechy rovnat dalším evropským zemím. Václav jako panovník proslul pevnou vůlí, hlubokou vírou v Boha a byl také velkým zastáncem míru. Za tyto své ctnosti však zaplatil nejvyšší cenu. O život ho připravily zbraně jeho blízkých – bratra Boleslava a jeho pomocníků. Václavovi byly posmrtně připisovány různé zázraky, které měly dosvědčit jeho svatost. Ostatky knížete jsou uloženy ve Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Podle legend došlo k zavraždění knížete Václava v pondělí 28. září pravděpodobně roku 929 či 935. Na jeho počest je toto datum v kalendáři spojeno právě se jménem Václav.

Na averzu je zobrazena svatováclavská orlice v křížovém poli, datum 28. IX. a označení 1 DUKÁT. Reverzu dominuje originální portrét vladaře zasazený do výřezu ve tvaru kříže spolu s nápisem SV. VÁCLAV.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.