Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá medaile Bedřich Hrozný - číslováno - Au 1/2 Oz

2015 - Zlatá medaile Bedřich Hrozný - číslováno - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile  Bedřich Hrozný rozluštil chetitštinu - rok 2015

Více informací


25 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Bedřich Hrozný rozluštil chetitštinu - rok 2015

 

Autor : Zbyněk Fojtů

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : červen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Letos si připomínáme 100. výročí chvíle, kdy prof. PhDr. Bedřich Hrozný rozluštil jazyk Chetitů a přiřadil je k indoevropské jazykové rodině. Otevřel tak pomyslné dveře k výzkumu dějin a kultury někdejších obyvatel Malé Asie.

Bedřich Hrozný se narodil 6. května 1879 v rodině evangelického duchovního. Své lingvistické nadání zúročil již na gymnáziu, kde jej vzdělával sám Justin Václav Prášek, známý orientalista. V mládí si Hrozný osvojil mimo běžně používané jazyky také latinu, řečtinu, arabštinu a hebrejštinu. Ve Vídni začal studiem teologie, záhy však přestoupil na filozofickou fakultu. Tam se věnoval sanskrtu, sumerštině, aramejštině, etiopštině a asyrštině, jeho pozornosti pochopitelně neuniklo ani klínové písmo. V roce 1904 se vydal do Turecka, Sýrie, Palestiny a Egypta, kde společně s prof. Ernstem Sellinem zkoumal klínopisné texty. Severovýchodně od Ankary nalezla německá expedice roku 1906 archiv chetitských králů obsahující řadu hliněných tabulek popsaných dosud neznámým typem klínového písma.

Jeho tajemství prolomil právě Bedřich Hrozný, a to během první světové války, když sloužil jako písař štábu ve Vídni. Došel k závěru, že se jedná o chetitštinu a připravil první kostru její mluvnice. Ve své cenné archeologické práci pokračoval Hrozný po celý zbytek svého života, rozluštění chetitštiny však navždy zůstane jeho nejslavnějším počinem.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.