Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Zlatá medaile Československá národní rada - číslováno -...

2016 - Zlatá medaile Československá národní rada - číslováno - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Vznik Československé národní rady - rok 2016

Více informací


24 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Vznik Československé národní rady - rok 2016

 

Autor : Asamat Baltaev

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : únor 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Československá národní rada vznikala od února 2016, v Paříži ji založili Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik, Edvard Beneš a Štefan Osuský, čímž otevřeně demonstrovali svůj boj za samostatný stát. Svoji činnosti zahájila 14.5.1916. Československá národní rada se během první světové války stala ústředním orgánem československého zahraničního odboje.

Pod vedením předsedy Tomáše Garrigue Masaryka se od svého založení podílela na řízení a organizaci vojenských jednotek v zahraničí, takzvaných legií. Dekretem francouzské vlády došlo v roce 1917 k vytvoření samostatné česko-slovenské armády ve Francii, jejíž velení měla na starosti právě Československá národní rada. Úspěšné působení československých legií v Rusku, ale i na francouzské či italské frontě dodalo radě na prestiži při jednáních se spojenci.

Na konci války Československou národní radu postupně uznaly vlády Francie, Velké Británie, USA a Japonska jako oficiální představitelku budoucího československého státu. 14. října 1918 byla přetvořena v takzvanou prozatímní československou vládu v Paříži a přesně o měsíc později formálně zanikla ustanovením první vlády Československé republiky.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.