Smart mince roku 2016

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Zlatá mince 5 NZD Potopení Bismarcku - Proof

2016 - Zlatá mince 5 NZD Potopení Bismarcku - Proof

Zlatá mince 5 NZD Potopení Bismarcku - Proof - rok 2016

Více informací

Sleva!
7 840Kč vč. DPH

7 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá mince 5 NZD Potopení Bismarcku - Proof - rok 2016

 

Autor : Asamat Baltaev, DiS.

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : květen 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí NENÍ certifikát pravosti České mincovny.

Roku 1941 otřásal světem největší válečný konflikt všech dob a jako upomínka na okamžiky druhé světové války, které se zapsaly do dějin, vznikla nová historická série s názvem Válečný rok 1941. V sérii jsou smart mince 5 NZD s motivy obléhání Leningradu, bitvy o Tobrúk, útoku na Pearl Harbor a potopení Bismarcku, které celou minisérii otevírá.

Adolf Hitler toužil po ovládnutí Atlantiku a zničení spojeneckých zásobovacích konvojů. K tomuto účelu měla posloužit mimo jiné i superloď Bismarck. Její vítězné tažení však netrvalo dlouho – při bitvě v Dánském průlivu zničila britskou vlajkovou loď, bitevní křižník HMS Hood, a odplata se ihned stala nejvyšší prioritou ostrovního námořnictva.

Winston Churchill vydal tento rozkaz: „Vaším úkolem je potopit Bismarck. Nic není v tuto chvíli důležitější. Nařizuji vám učinit všechny kroky, aby tento úkol byl splněn.“ Německá superloď byla Brity dostižena 500 km od břehů Francie, kam se snažila dostat kvůli nutné opravě, a šťastný zásah britského torpéda zablokoval Bismarcku kormidlo. Válečný kolos byl zcela ochromen a vydán na pospas přesile. Z více než dvou tisíc německých námořníků se jich zachránilo pouhých 115. Vrak lodi byl objeven až roku 1989 a trup se zdál překvapivě téměř nepoškozen.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.