Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Zlatá mince 5 NZD Karel IV. - Korunovace římským králem...

2016 - Zlatá mince 5 NZD Karel IV. - Korunovace římským králem - Proof

Zlatá mince 5 NZD Karel IV. a úspěchy - Korunovace římským králem - Proof - rok 2016

Více informací


5 490Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Karel IV. a úspěchy - Korunovace římským králem - Proof - rok 2016

 

Autor : Michal Vitanovský

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 3,11 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : leden 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

700 let Karla IV.

Historie přinesla naší zemi celou řadu významných učenců, umělců i politiků. Ovšem jeden z velkých Čechů i po staletích ční vysoko nad ostatními. Je jím panovník Karel IV., jehož 700. výročí narození si letos připomínáme. Byl římským císařem, markrabětem moravským, hrabětem lucemburským, králem českým, italským a burgundským a rovněž králem římsko-německým. Právě poslední z titulů získal přesně před 670 lety.

K volbě Karla IV. novým králem Svaté říše římské došlo ve městě Rhens na Rýně 11. 7. 1346. Jeho zvolení již léta podporovala papežská kurie v čele s Klementem VI., bývalým učitelem Karla IV. Dosavadní římský císař a král, Ludvík IV. Bavor, odpůrce zasahování církve do státních záležitostí, se již nedokázal volbě postavit. Korunovace Karla IV. však musela být odložena kvůli smrti jeho otce, Jana Lucemburského, jenž zahynul v bitvě u Kresčaku. Nový vládce českého království Karel IV. byl římskoněmeckým panovníkem korunován 26. 11. 1346 v Bonnu. A to byl další krok na cestě k jeho pozdějšímu zvolení císařem Svaté říše římské.

Na reverzu je zachycen okamžik královy korunovace a nápis KAREL IV. A ÚSPĚCHY – KORUNOVACE ŘÍMSKÝM KRÁLEM. Averz pak poskytl výtvarníkovi prostor pro vkusnou kompozici tvořenou atributy emitenta, nominálem 5 DOLLARS a letopočtem 2016.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.