Stříbrné medaile roku 2016

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Stříbrná titulární medaile Bc.

Stříbrná titulární medaile Bc.

Stříbrná titulární medaile Bc. - bakalář

Více informací


2 290Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná titulární medaile Bc.

 

Materiál : stříbro - Ag 999

Autor : Petr Patka,DiS., Irena Hradecká, DiS.

Hmotnost : 42 g

Průměr : 50 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : -

Emise : duben 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá stříbrná medaile je uložena v ochranné plastové kapsli a vložena do stříbrné papírové krabičky. Součástí je též certifikát pravosti.

 

Slovo baccalaureus vzniklo zkrácením latinského sousloví „bacca laurea coronatus“ – „korunovaný vavřínovým věncem“. Historie bakalářského titulu v Čechách sahá až do středověku – student vysoké školy jej musel získat, aby mohl pokračovat ve studiu a dosáhnout na hodnost mistra či doktora.

Písmena, ze kterých se bakalářský titul skládá, originálně poskládal na povrch Rubikovy kostky. Tento nejznámější a nejprodávanější hlavolam na světě je symbolem trpělivosti, píle a úsilí – ctností, které by měly být vlastní každému studentovi. Reliéf doplňují latinská slova GAUDEAMUS IGITUR – „Radujme se tedy“, která jsou prvním veršem neoficiální studentské hymny, jejíž historie sahá až do 13. století na půdu Boloňské univerzity, nejstarší univerzity na světě.

Reverzní strana je společná všem absolventským medailím. Reliéf pochází z dílny talentované medailérky Ireny Hradecké, DiS., a je věnován portrétu Jana Amose Komenského, učitele národů a jednoho z největších českých myslitelů, který je v našich končinách symbolem školství a vzdělání.

 

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.