Smart mince roku 2017

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2017 - Zlatá mince 10 TVD Lidice a Ležáky - Au 1/4 Oz

2017 - Zlatá mince 10 TVD Lidice a Ležáky - Au 1/4 Oz

Zlatá čtvrtuncová mince 10 TVD Lidice a Ležáky - rok 2017

Více informací


11 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá čtvrtuncová mince 10 TVD Lidice a Ležáky - rok 2017

 

Autoři : Roman Shamilyan/Jiří Hanuš, DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g

Průměr : 22 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : červen 2017

Ražba : Česká Mincovna a.s.

 

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Roku 1942, v odvetě za atentát spáchaný na Reinharda Heydricha, rozpoutali nacističtí okupanti naší vlasti nelidský teror, který vyvrcholil úplnou likvidací dvou nevinných obcí. Jejich jména – Lidice a Ležáky – rezonují i po dlouhých 75 letech a jejich tragický příběh připomíná čtvrtuncová pamětní mince České mincovny z ryzího zlata.

Osudného léta byly zavražděny stovky lidických mužů a dětí a ženy byly poslány na smrt do koncentračních táborů. Masakr tehdy přežilo pouze několik ratolestí „vhodných k poněmčení“. Obec samotnou nacisté srovnali se zemí – budovy byly vypáleny, jejich ohořelé zbytky vyhozeny do povětří, mrtví spočívající na hřbitově vykopáni, stromy pokáceny a rybník zasypán. Lidice se staly holou pustinou, byly vymazány ze všech map a měly zmizet i z historie. Svět na ně však nezapomněl a v reakci na odporný zločin se zvedla vlna solidarity. Britští horníci založili vzpomínkové hnutí a vybírali peníze na poválečnou obnovu vsi. Obce po celé planetě byly přejmenovávány a nové Lidice se objevily v USA, Mexiku či Brazílii. Jménem Lidice byly křtěny novorozené děti, ale také tanky, které na bojištích východní i západní fronty šířily spravedlivý hněv Čechoslováků. Ve stínu lidické tragédie se však často zapomíná na to, že stejný osud potkal ještě jednu obec a její obyvatele – nesla jméno Ležáky a nacisté si při jejím zničení počínali ještě krutěji.

Dva talentovaní medailéři Roman Shamilyan a Jiří Hanuš, DiS., však nezapomněli a zlatou minci věnovali památce obou obcí. Ražba je stylizována do podoby fotografie – na averzní straně je na ní zachycena pětičlenná rodina; na reverzní straně je pak obrázek ohořelý, dítě je odtrženo od matky a další členové rodiny ze snímku zmizeli úplně. Srdceryvný výjev je doplněn texty VYHLAZENÍ OBCÍ LIDICE A LEŽÁKY, 1942 a PAMÁTCE LIDIC A LEŽÁKŮ. Averz nese ještě portrét a jméno královny Alžběty II., rok emise mince 2017 a nominální hodnotu 25 DOLLARS (TVD) – tj. nezbytné náležitosti souostroví Tuvalu, které je poskytovatelem licence k ražbě pamětních mincí České mincovny.

Vzpomínka na oběť, která nesmí být nikdy zapomenuta, vychází v nákladu pouhých 200 kusů.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.