Zlaté medaile roku 2017

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2017 - Zlatá medaile Založení české astronomické společnosti -...

2017 - Zlatá medaile Založení české astronomické společnosti - číslováno - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Založení České astronomické společnosti - rok 2017

Více informací


39 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Založení České astronomické společnosti - rok 2017

 

Autor : -

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : prosinec 2017

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Naše vlast byla odnepaměti zemí zaslíbenou hvězdářům – stačí vzpomenout rudolfínskou Prahu na přelomu 16. a 17. století, Tycha Braha a Johannese Keplera. Nejdůležitější kapitola české astronomie se však začala psát v 19. století, kdy se objevila řada významných osobností, které svůj zrak upíraly k nebesům. Byl mezi nimi například spisovatel Jan Neruda, jehož „Písně kosmické“ astronomii do jisté míry zpopularizovaly, ale především je zapotřebí zmínit jméno barona Artura Krause.

Muž, který roku 1912 otevřel první českou, veřejně přístupnou hvězdárnu v Pardubicích, se snažil svou vášeň všemožně přiblížit široké veřejnosti, a inicioval proto vznik zájmového sdružení. Následovalo několik let usilovné činnosti nadšenců, která vyvrcholila 8. prosince 1917, kdy prosadili vznik národního astronomického spolku, a to navzdory nepřízni rakousko-uherských úřadů. Následovalo bouřlivé století plné převratů a konfliktů, ale Česká astronomická společnost svědomitě plnila svůj účel – podporovala pozorování nebeských těles, podnítila stavbu řady hvězdáren a její členové popularizovali astronomii prostřednictvím přednášek, knih a dalších médií.

I dnes, 100 let od založení, je pojítkem mezi profesionálními a amatérskými astronomy, zprostředkovává laikům nejnovější vědecké poznatky a vzdělává mladé talenty, které šíří dobré jméno českého hvězdářství po celém svě

 

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.