Smart mince roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Zlatá mince 5 NZD Bitva o Guadalcanal

2018 - Zlatá mince 5 NZD Bitva o Guadalcanal

Zlatá mince 5 NZD Bitva u Guadalcanal - rok 2018

Více informací


7 520Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Bitwa u Guadalcanal  z cyklu Válečný rok 1943 - rok 2018

 

Autor : Asamat Baltaev, DiS./ak. soch.Nikolay Baltaev

Materiál : zlato - Au 999,9

Nominální hodnota : 5 NZD

Hmotnost : 3,11 g

Průměr : 16 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : únor 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

Když byla roku 1942 japonská flotila rozdrcena v bitvě u Midway, přišla o své letadlové lodě, které hrály v bojích na rozlehlých vodních plochách Pacifiku stěžejní roli. Císařská armáda se odteď musela spoléhat na pozemní letectvo, jehož páteří se stal hornatý ostrov Guadalcanal. Akční rádius strojů vzlétajících z tohoto dosud bezvýznamného kousku pevniny byl dostatečný na to, aby pokryl plánované ofenzivní operace a navíc ohrozil lodní trasy mezi Severní Amerikou, Austrálií a Novým Zélandem. Tuto hrozbu Američané nemohli tolerovat a rozhodli se ostrova zmocnit.

Námořní pěchota se na Guadalcanalu vylodila 7. srpna 1942 a zahájila tím bitvu, která zuřila na moři, ve vzduchu i na souši po celých šest měsíců. Letiště padlo rychle, zbytek ostrova však byl plný japonských vojáků a vleklé boje v husté tropické džungli se změnily v peklo. Manévry, nemoci, nedostatek jídla a spánku, strach a neustálá ostražitost – to byl denní chléb mužů, kteří dostali za úkol vyčistit ostrov od císařských vojáků. Fanatické odhodlání zvítězit a dodržet prastarý japonský kodex cti dokazovaly takzvané „útoky banzai“. Při těch se masy japonských vojáků ozbrojené pouze bajonety a samurajskými meči vrhaly proti americkým kulometným pozicím za tradičního pokřiku „banzai“ – tedy „deset tisíc let“.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.