Smart mince roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Zlatá mince 5 NZD Povstání ve Varšavském ghettu

2018 - Zlatá mince 5 NZD Povstání ve Varšavském ghettu

Zlatá mince 5 NZD Povstání ve Varšavském ghettu - rok 2018

Více informací


7 520Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Povstání ve Varšavském ghettu  z cyklu Válečný rok 1943 - rok 2018

 

Autor : Asamat Baltaev, DiS./ak. soch.Nikolay Baltaev

Materiál : zlatu - Au 999,9

Nominální hodnota :  5 NZD

Hmotnost : 3,11 g

Průměr : 16 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : duben 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti ČM a.s.

První obětí války se v roce 1939 stalo Polsko. Jeho slovanskými občany nacisté opovrhovali, ty židovské se však rozhodli vyhladit. Zrůdný projekt konečného řešení židovské otázky byl ještě v plenkách, a tak nacisté využili středověký koncept koncentrace nepohodlného obyvatelstva do ghett. Židé měli být soustředěni v oblastech s dobrým železničním spojením, aby mohli být později snadno deportováni.

Není proto divu, že jedno z největších ghett vzniklo v hlavním městě Varšavě. Do varšavského ghetta, které tvořilo pouhých 2,4 % plochy města, bylo postupně natěsnáno 380 000 lidí, tedy celých 30 % obyvatel metropole. Jejich potravinové příděly dosahovaly pouhých 8 % německých dávek, a přesto byli Židé využíváni na úmorné otrocké práce. Drželi se slibu, že pokud budou pro Třetí říši užiteční, zůstanou naživu. Když v roce 1942 začaly být vypravovány vlaky, obyvatelé ghetta si mysleli, že jsou transportováni do pracovních táborů. Pak však prosákla pravda o vyhlazovacích táborech smrti a lidé si uvědomili, že nemají co ztratit. Rozhodli se bojovat a zemřít se zbraní v ruce. Přes nedostatek zkušeností a výzbroje se civilisté – muži i ženy – postavili vycvičeným vojákům. S revolvery a zápalnými lahvemi bojovali proti plamenometům a tankům. Vybudovali důmyslný systém úkrytů a pevnůstek, kde se drželi 28 dní.

Pak však jejich srdnatý odpor zlomily brutální jednotky SS. Padly tři čtvrtiny židovských povstalců a další desetitisíce byly zavražděny v rámci represálií. Přesto se jednalo o morální vítězství – povstání, které od počátku nemělo šanci na úspěch a mělo být potlačeno během několika hodin, trvalo celý měsíc a stalo se příkladem dalším hnutím odporu v okupované Evropě.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.