Zlaté medaile roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Zlatá medaile Klaudyánova mapa - číslováno - Au 1/2 Oz

2018 - Zlatá medaile Klaudyánova mapa - číslováno - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Klaudyánova mapa - rok 2018

Více informací


32 390Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Klaudyánova mapa - rok 2018

 

Autor : Luboš Charvát

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : únor 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Roku 1518, před rovnými 500 lety, vznikla takzvaná Klaudyánova mapa – nejstarší mapa Čech a vůbec první samostatně tištěná mapa středoevropské země.

Na počátku 16. století žil v Mladé Boleslavi všestranný učenec jménem Mikuláš. Pro jeho tělesnou vadu se mu přezdívalo Klaudyán, neboť claudianus znamená latinsky kulhavý. Zpočátku působil jako úspěšný lékař a lékárník, ale vzápětí veškerou svou energii vložil do tiskařského umění, které umožňovalo rychlé a hromadné šíření přelomových myšlenek. Klaudyán vytvořil rukopis své mapy již v roce 1516, ale musel počkat na rozhodnutí norimberské rady, která posuzovala, jestli obsah díla není v rozporu s katolickou naukou. Nejednalo se totiž o obyčejnou mapu, ale o alegorický list obohacený o dobovou reflexi poměrů panujících v českých zemích, viděných protestantskýma očima.

Vlastní mapa, jejíž přibližné měřítko je 1:685000, zobrazovala Čechy a Kladsko a byla zamýšlena jako pomůcka pro poutníky cestující do Říma. Zeměpisný plán však tvořil pouhou třetinu dokumentu. Většině tisku vévodí propracovaná obrazová výzdoba. Předkládá krále Ludvíka Jagellonského, znaky jeho zemí, výčet druhů spravedlnosti, moralizující ilustrace doplněné výroky z Písma a řadu znaků nejvyšších zemských hodnostářů a měst. Výrazná je grafika vozu osazeného rozhádanými cestujícími, do kterého je zapřaženo v obou směrech jízdy – symbolizuje neutěšené politické a náboženské klima. Další vůz, tentokrát přepadený lupiči, pak poukazuje na špatné bezpečnostní poměry.

 

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.