Zlaté medaile roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Sada dvou dukátů Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu

2018 - Sada dvou dukátů Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu

Sada dvou zlatých dukátů Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu - Královské dvojice - rok 2018

Více informací


26 900Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Sada dvou zlatých dukátů Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu - rok 2018

 

Autor : Michal Vitanovský

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 6,98 g

Průměr : 20 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : březen 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Mince jsou uloženy v ochranné kapsli a společně v dřevěné dárkové etui. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny a.s.

Naše vlast byla po staletí významnou zemí, která leckdy ovlivňovala osudy celé Evropy, a v jejím čele stanula řada mocných vladařů, na jejichž činy dodnes vzpomínáme s úctou. Svůj úděl však nenesli sami – po boku jim věrně stály jejich manželky.

rvní z velkých vládnoucích párů, kterým Česká mincovna vzdává hold dvojicemi zlatých dukátů, tvoří Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu. Jiří z Poděbrad byl zvolen králem těžce zkoušené země – uvnitř bujely spory mezi znesvářenými kališníky a katolíky a evropské mocnosti v čele s papežským stolcem nebyly nadšeny existencí kacířského husitského plemene. Není divu, že potřeboval mít po svém boku silnou osobnost.

Byl ženatý dvakrát – poprvé s Kunhutou ze Šternberka, která ale zemřela dříve, než se Jiří stal panovníkem, a podruhé s Johanou z Rožmitálu, která se po jeho boku stala korunovanou královnou. Johanka byla krásná, ale také energická. V těžkých časech se stala spolehlivou oporou nejen svému manželovi, ale i celému království, které udržela v bezpečí i po Jiříkově smrti. Za jeho odkaz bojovala jak na politickém, tak na bitevním kolbišti – neváhala například osobně svolat zemskou hotovost a vytáhnout v jejím čele proti nepříteli ohrožujícímu zemi.

 

 

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.