Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2005 - Zlatá mince Kubismus - lázeňský dům v Lázních Bohdaneč,...

Zlatá mince Kubismus - lázeňský dům v Lázních Bohdaneč, Proof

Zlatá mince Kubismus - lázeňský dům v Lázních Bohdanči z cyklu Deset století architektury, Běžná kvalita (standard)

Více informací


9 700Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince Kubismus - lázeňský dům v Lázních Bohdanči, Běžná kvalita

 

Nominální hodnota : 2000 Kč

Autor : ak. soch. Jiří Věneček

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 20 mm

Síla : 1,50 mm

Ryzí hmotnost : 1/5 oz

Hrubá hmotnost : 6,22 g

Provedení : běžná kvalita

Hrana : vroubkovaná

Limitovaný náklad : 2.500 ks

Emise : 20.04.2005

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, Jablonec nad Nisou

Zlatá mince je uložena v ochranné plastové kapsli a následně v tmavě červené krabičce České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také ve špičkové kvalitě !!!

 

V horní části lícní strany mince je umístěna kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku České republiky uprostřed s českým lvem. Pod kompozicí je lázeňský pavilon Gočár v původní podobě, umístěný na pozadí geometrického obrazce znázorňujícího stylizovanou původní parkovou úpravu. Ve spodní části mincovního pole je v jednom řádku pod pavilonem název státu "ČESKÁ REPUBLIKA" a nominální hodnota mince "2000 Kč" a pod ním ve dvou řádcích název celého cyklu. Vyobrazení doplňuje při spodním okraji uprostřed značka mincovny.

Na rubové straně mince je průčelí lázeňského pavilonu Gočár v současné podobě a pod ním dvouřádkový text "Kubismus - lázeňský dům v Lázních Bohdanči". Pod textem je ročník ražby "2005" a při spodním okraji uprostřed jsou iniciály autora výtvarného návrhu mince, akademického sochaře Jiřího Věnečka.

 

Lázeňský dům v Lázních Bohdanči - kubismus

    Slatinné lázně v městečku Bohdaneč pocházejícím ze 13. století byly založeny r. 1897 místním rodákem Janem Veselým a brzy se staly vyhledávanými.

    V současné době se zde léčí nemoci pohybového ústrojí a různá zánětlivá onemocnění. Lázeňský pavilon Gočár, který je dominantou lázní, byl postaven roku 1913 stavitelem Josefem Novotným podle projektu prof. arch. Josefa Gočára (1880 - 1945). Stavba dlouhá 62 m a široká 18 m měla původně pouze přízemí, kde byly umístěny vlastní lázně, a první patro s pokoji pro pacienty. V r. 1926 bylo kvůli rozšíření kapacity pokojů přistavěno ještě jedno patro. Lázeňský pavilon Gočár je významnou stavbou kubistické architektury. Svým unikátním pojetím patří k nejzajímavějším a nejkrásnějším lázeňským domům v České republice.

Zdroj : webové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.