Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Stříbrný Svatební tolar rok "2011"

Stříbrný Svatební tolar rok 2011

Stříbrný Svatební tolar rok 2011

Více informací


1 400Kč vč. DPH

4 zboží na skladě

Stříbrný Svatební tolar rok 2011

 

Autor : ak. soch. Majka Wichnerová

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 29 g

Průměr : 40 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s opisem

Emise : rok 2011

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

Obdarovávat snoubence a novomanžele patří k mnoha svatebním zvykům a rituálům. Příbuzní, přátelé a známí často váhají, jaký dárek zvolit ke svatbě, na kterou byli pozváni. Starý zvyk, darovat snoubencům něco praktického do domácnosti, už se pomalu přežívá. Často se totiž stávalo, že novomanželům se sešlo mnoho darů nechtěných. A tady přichází Česká mincovna s ideálním řešením. Zlatý umělecky ztvárněný dukát je dárek trvalé hodnoty a vždy ceněný.

Akademická sochařka Majka Wichnerová zvolila na averzní stranu medaile motiv navlékání prstenu a podání ruky jako symbolu spojení dvou životů. Obě strany medaile zdobí snítky myrty, která nechybí na žádné svatbě.

Reverzní stranu zdobí trojice stylizovaných heraldických zvířat, jež je doplněna snítkou myrty a ve spodní části pak snubními prsteny, jako slibem lásky a věrnosti. Motivy na okraji uzavírá perlovec neboli astragal, oblíbený ornament vzniklý v antice a běžný u nás od renesance, připomínající šňůru perel.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.