Zlaté medaile roku 2014

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Zlatá medaile Dějiny válečnictví - Karel Veliký - Au 1 Oz

2014 - Zlatá medaile Dějiny válečnictví - Karel Veliký - Au 1 Oz

Zlatá uncová medaile Dějiny válečnictví - Karel Veliký - rok 2014

Více informací


62 200Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá uncová medaile Dějiny válečnictví - Karel Veliký - rok 2014

 

Autor : Karel Zeman

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 31,1g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 100 ks

Emise : únor 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Karel Veliký se narodil kolem roku 742 majordomovi a posléze franckému králi Pipinovi III. Roku 768 přebral po otcově smrti vládu, nejprve po boku svého bratra, který však roku 771 zemřel. Poté se stal Karel Veliký jediným panovníkem Francké říše. Význam není přisuzován pouze jeho mimořádným válečnickým počinům, byl rovněž význačným panovníkem a moudrým zákonodárcem. Proslul svou zbožností a podporou vzdělanosti.

Během svých tažení získal pro Franckou říši četná území. Více než tři dekády, přesněji v letech 772–804, bojovali jeho vojáci s germánskými Sasy, kdy usilovali o jejich podmanění a christianizaci. Roku 774 dobyl Karel Veliký Pavii a stal se langobardským králem. Mezi lety 791 a 803 vyvrátil na území současného Maďarska říši Avarů. Jeho nájezdy proti Slovanům byly odraženy a Karel Veliký od nich získal pouze poplatky. Dalším dílčím neúspěchem byl jeho pokus dobýt Pyrenejský poloostrov – tato výprava byla pro vojevůdce skutečnou tragédií – francké vojsko bylo Araby přepadeno a pobito.

Směrem na jih se ovšem Karlu Velikému podařilo rozšířit svou říši o část Itálie. Francká říše Karlovců plynule získala status rozhodující mocnosti západní Evropy, jejíž význam se rovnal východní Byzanci. 25. prosince byl Karel Veliký v Římě papežem Lvem III. korunován římským císařem.

Podobizna Karla Velikého je doplněna nádhernou plastikou interiéru kaple Karlovy falce v Cáchách. NarRubu medaile je vyobrazen francký meče spolu se dvěma vojenskými družinami věhlasného císaře a krále. Letopočet 814 značí rok jeho úmrtí.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.