Smart mince roku 2017

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2017 - Zlatá investiční mince 50 NZD Alžběta Bavorská - Sissi

2017 - Zlatá investiční mince 50 NZD Alžběta Bavorská - Sissi

Zlatá investiční mince 50 NZD Alžběta Bavorská - Sissi - rok 2017

Více informací


64 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá investiční mince 50 NZD Alžběta Bavorská - Sissi - rok 2017

 

Autor : Vojtěch Dostál, DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : srpen 2017

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Muži z celé Evropy po ní toužili, ženy jí záviděly – taková byla na první pohled Alžběta Bavorská, která do dějin vstoupila jako „Sissi“. Život císařovny však nebyl žádnou romantickou pohádkou. Když se německá princezna stala manželkou císaře Františka Josefa I., nebyla připravená na to, co si pro ni rakouský dvůr přichystal. Vytížený manžel, který vládl ohromné mnohonárodnostní říši, měl na svou choť jen málo času a přísná tchyně se nespoutanou šestnáctiletou dívku snažila sešněrovat pravidly dvorské etikety.

Sissi se sice navenek podvolila a dokonale zapadla mezi smetánku 19. století, ale uvnitř zůstala svéhlavá. Výtkám navzdory jezdila na koni, byla stále někde na cestách a vyjadřovala svou nepříliš žádoucí lásku k Uhrám. Nešťastný dvojí život, který doprovázela řada osobních tragédií, však Sissi způsoboval deprese a další psychické potíže. Byla posedlá svým zevnějškem a chorobné hladovění kombinovala s nepřiměřenou fyzickou námahou. Milovala pohyb a cvičení a několikrát denně se nechávala vážit. Při výšce 172 centimetrů její váha nikdy nepřekročila 50 kilogramů, přičemž 5 z toho tvořily její pěstěné vlasy. Péči o ně věnovala každý den několik hodin a její královsky placená dvorní kadeřnice musela vždy spočítat, kolik vlasů zůstalo na hřebenu. Přestože se do sebe Sissi s Františkem Josefem zamilovali na první pohled, jejich vztah časem ochladl – císařovna svému muži dokonce posvětila vztah s milenkou. Jejich láska se však nevytratila. Když Sissi shodou nešťastných okolností zemřela rukou italského anarchisty, panovník se z její smrti nikdy zcela nevzpamatoval.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.