Stříbrné medaile 1993 - 2008

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2003 - Stříbrná medaile Václav Havel

2003 - Stříbrná medaile Václav Havel

Stříbrná medaile 10. výročí vzniku České republiky a 10 let prezidentského období Václava Havla

Více informací


1 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile 10. výročí vzniku ČR a 10 let prezidentského období Václava Havla

 

Materiál : Ag 999

Hmotnost : 16 g

Průměr : 34 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Autor : ak. soch. Daniela Kartáková

Rytecké úpravy : Lubomír Lietava

Emise : rok 2003

Ražba : Česká Mincovna a.s.

V ceně stříbrné medaile je také ochranná kapsle, tmavě modrá dárková krabička a certifikát pravosti České mincovny, na kterém jsou uvedeny veškeré důležité parametry této krásné medaile z ryzího stříbra.

 

Václav Havel (5. 10. 1936–18. 12. 2011),

poslední československý a první český prezident, definitivně opustil politiku v roce 2003, na konci svého posledního funkčního období.

Mohl se tak opět začít věnovat své původní profesi dramatika. Vyzkoušel si také roli režiséra, když zfilmoval svou poslední hru Odcházení, napsanou po ukončení své politické kariéry.

Václav Havel byl jednou z nejvýraznějších postav českého disentu a symbolem Sametové revoluce, která způsobila pád komunistického režimu v Československu. Díky zásluhám o ni byl řadu let nominován na Nobelovu cenu za mír. Prezidentem byl poprvé zvolen v prosinci roku 1989 a v tomto úřadě působil nepřetržitě až do roku 2003, kdy ho nahradil Václav Klaus.

Světovou proslulost si však Havel získal nejen jako politik a disident, ale také jako dramatik a jeden z nejznámějších autorů absurdního divadla. Osobnost Václava Havla, člověka s velkými myšlenkami, byla již za jeho života symbolem něčeho, co někteří chápou a jiní odsuzují. Dramatické i politické dílo snad ani v široké mezinárodní společnosti nemůže působit jinak. V české společnosti se Havel setkával jak s nesmírným obdivem, tak s příkrým odsuzováním.

Podivnou transmutací se stalo, že pravda a láska, ústřední heslo jeho příznivců a obdivovatelů, se v rukách jeho odpůrců stalo negativním pojmem. Jeho osobnosti to však neubírá na velikosti. Pro diskuzi a hledání pravdy se prostě stal opěrným symbolem, jakých má česká společnost velice málo. Hodně o něm již bylo napsáno a daleko více ještě napsáno bude. Pravda a láska má mnoho výkladů a symbol Havel je navždy pomůže objevovat. 

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.