Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2013 - Replika Brněnského tolaru Ferdinanda II.

2013 - Replika Brněnského tolaru Ferdinanda II.

Replika Brněnského tolaru Ferdinanda II. - rok 2013

Více informací


1 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Replika Brněnského tolaru Ferdinanda II. - rok 2013

 

Autor : Jan Lukáš

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1.000 ks

Emise : květen 2013

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Kolekce Hold historickým mincovnám Replika Brněnského tolaru Ferdinanda II. je vytvořena podle originální mince a razí se z trojské unce ryzího stříbra. Činnost brněnské mincovny byla v 17. století obnovena po více než sto letech v roce 1619. Mincovna našla své místo v paláci olomouckého biskupa kardinála Františka Dietrichsteina na Zelném trhu. Nejzajímavější brněnskou ražbou z doby třicetileté války je tolar datovaný rokem 1621. Dochované exempláře známe v podobě odražků na čtvercovém střížku, lze tedy předpokládat, že šlo o ražby zkušební či reprezentační, které nebyly určeny pro peněžní oběh.Historie ražby mincí zde není příliš dlouhá. V letech 1646̶1648 bylo od mincování v Dietrichsteinském paláci upuštěno.

Na lícní straně mince je umístěna stojící rozkročená korunovaná postava panovníka držícího v pravé ruce žezlo, v levé říšské jablko. Na spodním okraji pak vidíme drobná písmena „GR“ (značka "řezače želez").

Rubové straně dominuje císařský orel s výraznou korunou, zasahující do opisového mezikruží. Prsa orla zdobí složitý štít se znaky zemí, v nichž tehdy obě větve Habsburků vládly, obtáčený řetězem Zlatého rouna. Dole pod říšským orlem je v opisovém mezikruží umístěn habsburský rodový erb. Před letopočtem („1621“) jsou nad sebou drobná, navzájem spojená písmena „HP“ (značka mincmistra Hanse Pecze). Latinský opis se jménem a titulaturou vydavatele začíná na horním okraji líce a přechází na rubovou stranu, proto je třeba jej číst jako jeden celek: FERDINANDVS . II. D[EI] . G[RATIA] . R[OMANORVM] . I[MPERATOR] . S[EMPER] . A[VGVSTVS] . G[ERMANIAE] . H[VNGARIAE] . B[OHEMIAE] . REX . ARCHID[VX] . AVS[TRIAE] . DVX . BVR[GVNDIAE] . MA[RCHIO] . MO[RAVIAE] . 1621. Do češtiny lze tento opis volně přeložit následovně: Ferdinand Druhý, z Boží milosti císař římský, vždy rozmnožitel říše, král německý, uherský, český, arcikníže rakouský, vévoda burgundský, markrabě moravský 1621.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.