Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2013 - Replika jezdecké pečeti Markraběte Jošta

2013 - Replika jezdecké pečeti Markraběte Jošta

Replika jezdecké pečeti Markraběte Jošta - rok 2013

Více informací


1 445Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Replika jezdecké pečeti Markraběte Jošta - rok 2013

 

Autor : Jan Lukáš

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 29 g

Průměr : 40 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1.000 ks

Emise : červenec 2013

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Krásná replika pečeti Jošta Lucemburského (1351–1411), markraběte moravského a braniborského, zvoleného krále římského. Byl synem moravského markraběte Jana Jindřicha (mladšího bratra Karla IV.). Po otcově smrti roku 1375 se ujal vlády na Moravě, část území připadla jeho mladšímu bratru Prokopovi. Jošt měl pověst zchytralého, ziskuchtivého, ale také nejučenějšího knížete svého věku, kterému se dařilo v získávání území. Byl posledním samostatným moravským markrabím z rodu Lucemburků.

Na averzní straně se nachází motiv z okrouhlé jednostranné pečeti, kterou Jošt Lucemburský pečetil markraběcí listiny. V pečetním poli je vpravo hledící korunovaná moravská orlice. Opis tvořený textem s * iodoci * dei * gracia * ma_rchionis * et * domini * moravie * je sevřený mezi dvěma provazci.

Reverzní strana medaile je tvořena pečetním polem damaskovaném liliemi s obrněným jezdcem sedícím na koni. Obrněnec drží v pravici tasený meč spojený řetězem s jeho tělem, v levici koňskou uzdu. Na levici má navlečený štít s nekorunovanou moravskou orlicí hledící vpravo. Nad hrncovitou přilbou jezdce je klenot v podobě složeného orlího křídla. Okraj pečetního pole je zdobený liliovitými výběžky směřujícími dovnitř pole. Jednotlivá slova textu legendy jsou oddělena stylizovanými květy růže: .sigillum . iod_oci : di.II . gracia. ma_rchionis. II . et. d_omini: morauie . II .

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.