Stříbrné medaile roku 2013

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2013 - Stříbrná medaile Laurin a Klement Voiturette A

2013 - Stříbrná medaile Laurin a klement Voiturette A

Stříbrná medaile Laurin a Klement Voiturette A - rok 2013

Více informací


1 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Laurin a Klement Voiturette A - rok 2013

 

Autor : ak. soch. Jiří Dostál

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 13g

Průměr : 28 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 500 ks

Emise : listopad 2013

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Nadšení cyklisté, mechanik Václav Laurin a knihkupec Václav Klement, začali koncem roku 1895 vyrábět vlastní jízdní kola. Tehdy se jejich firma jmenovala „Slavia“. Po několika letech se jejich výroba rozrostla i o výrobu motocyklů, která zaznamenala úspěchy v mezinárodních soutěžích. Poté, po prvních pokusech, přešli Laurin a Klement na výrobu automobilů.

První automobil Laurin & Klement vznikl v roce 1905 a jednalo se o typ Voiturette „A“. Voiturette A je automobil s kapalinou chlazeným vidlicovým dvouválcem o objemu 1005 cm3 a výkonem 7 koní. Tento vůz byl, stejně jako motocykly, významným prodejním úspěchem značky a stal se symbolem českého veteránu.

Na averzní straně medaile je vyobrazeno logo Laurin & Klement, pod ním je detailně vyobrazen automobil Voiturette A. Na reverzní straně najdeme v opisu text "HISTORIE MOTORISMU V ČESKÝCH ZEMÍCH“, který je reliéfně mírně vyklenutý, aby vytvářel dojem pneumatiky. V centru kompozice jsou paprsky inspirované volantem, v podkladu kružnice symbolizující rotaci. Práva k ochranným známkám jsou užita se svolením společnosti ŠKODA AUTO a.s.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.