Smart mince roku 2013

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2013 - Zlatá půluncová mince 10 NZD Giuseppe Verdi

2013 - Zlatá půluncová mince 10 NZD Giuseppe Verdi

Zlatá půluncová mince 10 NZD Giuseppe Verdi - rok 2013

Více informací


21 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá půluncová mince 10 NZD Giuseppe Verdi - rok 2013

 

Autor : Vladimír Oppl

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : říjen 2013

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Zlatá půluncová mince k 200. výročí narození Giuseppe Verdiho od ak. soch. Vladimíra Oppla. Giuseppe Verdi (1813–1901) byl Italský hudební skladatel, který se soustředil zejména na tvorbu současného repertoáru všech významných operních divadel světa.

Svůj hudební talent rozvíjel již od dětství, a to i díky svému mecenáši A. Barezzimu. Zdokonalení hry na hudební nástroje a první výuky kompozice se mu dostalo od F. Provesiho, kapelníka filharmonické společnosti Società filarmonica. Po úspěšně složených zkouškách na Milánskou konzervatoř však kvůli vyššímu věku nebyl přijat, ale zůstal v Miláně a studoval u V. Lavigny – cembalisty operní scény Teatro alla Scala. Odtud pramenila Verdiho tvorba hudebních kompozic pro divadlo.

Jeho soukromý život nebyl příliš radostný, útěchu nalézal v práci. Mezi Verdiho nejznámější díla patří opera Nabucco, Rigoletto, La Traviata, Don Carlos, Aida, Othello, Falstaff a další. Na averzní straně mince se nachází trojice múz hrající na hudební nástroje. V opisu jsou náležitosti mince, Niue Island, 2013, portrét královny Alžběty a nominál 10 NZD. Na reverzní straně je portrét Giuseppe Verdiho s životními daty.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.