Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Replika Krnovského tolaru Jiřího Bedřicha Krnovského

2014 - Replika Krnovského tolaru Jiřího Bedřicha Krnovského

Replika Krnovského tolaru Jiřího Bedřicha Krnovského - rok 2014

Více informací


1 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Replika Krnovského tolaru Jiřího Bedřicha Krnovského  - rok 2014

 

Autor : Jan Lukáš

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1.000 ks

Emise : červen 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Roku 1515 Vladislav II. Jagellonský udělil knížeti Jiřímu ze Šelmberka mincovní právo, jehož využití zůstává dodnes předmětem sporů. Tohoto privilegia využil právě Jiří Bedřich Krnovský k ražbě vlastních mincí. Na prvních ražbách tolarů a půltolarů z let 1557-1558 nesl lví podíl norimberský měšťan a mincmistr Štěpán Kemlein. Toho posléze v úřadu vystřídal Hans Enders.

Mincovna byla provozována v budově bývalého minoritského kláštera. Jiří Bedřich byl braniborsko-ansbašský markrabě, kníže krnovský a opolsko-ratibořský a regent pruský z franské větve dynastie Hohenzollernů. Jeho otcem byl kníže Jiří a matkou Emilie Saská. Období jeho vlády se do dějin zapsalo stabilizací protestantství, zbudováním solidního právního systému a centralizačním a absolutistickým přístupem vůči stavům. Jiří Bedřich se sice dvakrát oženil, zemřel však bez potomka a všechny statky tak připadly hohenzollernskému rodu, respektive jeho kurfiřtské linii. Návrh repliky stříbrného tolaru dle historické předlohy zpracoval akademický sochař Jan Lukáš. Ikonografie tolarových mincí Jiřího Bedřicha jsou velmi specifické a v mnohém se podobají ražbám braniborským.

Averzu dominuje portrét knížete ve zbroji, který třímá v pravé ruce žezlo a v levé meč. Reverz je zdoben nápadným křížem, v jehož meziprostorech jsou umístěny čtyři znakové štíty. Po obvodu je uvedeno heslo převzaté z epištoly sv. Pavla Římanům SI DEVS PRO NOBIS QVIS CONTRA NOS, v překladu JE-LI BŮH S NÁMI, KDO JE PROTI NÁM. Mimořádně charismatická replika si o své místo ve vašich sbírkách přímo říká

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.