Smart mince roku 2014

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Stříbrná mince 1 NZD Bledule letní kolorováno

2014 - Stříbrná mince 1 NZD Bledule letní kolorováno

Stříbrná mince 1 NZD Bledule letní kolorováno - Ohrožená příroda - rok 2014

Více informací


3 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 1 NZD Bledule letní - rok 2014

 

Autor : MgA. Martin Dašek - reverz,  MgA. Josef Oplištil - averz

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 16 g

Průměr : 34 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : duben 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a následně uložena dárkového blistrového obalu.

Drobná květinka, kterou si od dětství spojujeme s radostným příchodem teplých letních dnů, patří bohužel k dalšímu mizejícímu druhu naší planety. Ve sběratelské sérii Ohrožená příroda jsou v podobě stříbrných Smart mincí uchovány rostliny a zvířata figurující na Červených seznamech ohrožených druhů. Česká mincovna pravidelně představuje ty, s nimiž se stále ještě můžeme setkat také v České republice, a dubnová emise Smart mince z ryzího stříbra patří právě bleduli letní.

Na averzní straně Smart mince se nachází portrét královny Alžběty II., hodnota 1 Dollar, rok vydání 2014, země Niue Island a půvabný dekor květin.

Na reverzní straně je mistrně vyobrazen kolorovaný motiv bledule letní, který je v horní části doplněn barevným šatonem.

Bledule letní, latinsky Leucojum aestivum, rozkvétá od dubna a má květy menší než její nejbližší příbuzná - bledule jarní. Ty jsou seskupeny v malém květenství, takzvaném okolíku, na velmi vysokém stonku, který nese zpravidla tři až sedm drobných kvítků. Naopak bledule jarní zřídkakdy vytváří více než jedno poupě. Domovinou bledule letní je Evropa, její přirozený výskyt zasahuje až do jihozápadní Asie. Člověku se ji podařilo vypěstovat a místy rozšířit také v Severní Americe. U nás se běžně vyskytuje už jen na jižní Moravě. Jinde buď zmizela úplně, nebo zde byla výjimečně vysazena. Je to kriticky ohrožený druh české květeny – spadá do kategorie C1. Bleduli, coby vzácný a chráněný druh naší flory, je zakázáno ničit a sbírat, ovšem pouze v její biologické podobě.

Stříbrná Smart mince Bledule letní naopak ke sbírání přímo vybízí a smysluplně doplňuje ostatní Smart mince z ryzího stříbra ze série Ohrožená příroda.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.