Zlaté medaile roku 2014

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Zlatá medaile Tomáš Baťa ml. - Au 1/2 Oz

2014 - Zlatá medaile Tomáš Baťa ml. - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Tomáš Baťa ml.  - rok 2014

Více informací


24 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Tomáš Baťa ml. - rok 2014

 

Autor : -

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : září 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Jedno celé století uběhne letos 17. září od narození Tomáše Bati mladšího, jediného syna slavného otce, Tomáše Bati, zakladatele zlínského obuvnického koncernu.

Díky tvrdé disciplíně, které ho otec od dětství podroboval, získal Tomáš Baťa junior dobré předpoklady pro úspěšnou budoucnost. Již v devíti letech hovořil několika jazyky a odcestoval do zahraničí, kde odloučen od rodiny studoval a osvojoval si samostatnost. Když se vrátil domů, vyučil se pochopitelně nejprve ševcovskému řemeslu a prošel v rodinném podniku všemi pozicemi ve výrobě i v obchodu.

Po tragické smrti otce, k níž došlo při letecké havárii v červenci roku 1932, se do čela firmy postavil strýc, který i nadále podporoval Tomášovo vzdělávání. Během války se Tomáš přesunul spolu se sto rodinami věrných Baťovců do Kanady, kde zprovoznil novou centrálu firmy, takzvanou Batawu. V Kanadě se stal také kapitánem tamější armády a jeho podniky zásobovaly spojeneckou i ruskou armádu vojenským materiálem.

Po válce a následném znárodnění závodů v Československu budoval i nadále obuvnické impérium navzdory složité politické situaci v celém světě. Pod jeho vedením zažila Bata Shoe Organization nebývalý růst a stala se největším světovým výrobcem a prodejcem obuvi. Byl do vysokého věku aktivním sportovcem a jeho heslo "Náš zákazník – náš pán" zůstalo dodnes citovanou a uznávanou zásadou. Tomáš Baťa mladší zemřel ve věku nedožitých 94 let, 1. září 2008.

Averz medaile z ryzího zlata výtvarně vyjadřuje motto „Baťa obouvá svět“, které doplňuje anglický nápis SHOEMAKERS TO THE WORD. Na reverzu medaile je mistrně zpodobněn Tomáš Baťa mladší spolu se svými životopisnými daty a jménem.

 

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.