Stříbrné medaile roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Stříbrná medaile Dějiny válečnictví - Bitva u Waterloo

2015 - Stříbrná medaile Dějiny válečnictví - Bitva u Waterloo

Stříbrná medaile Dějiny válečnictví - Bitva u Waterloo - rok 2015

Více informací


4 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Dějiny válečnictví - Bitva u Waterloo - rok 2015

 

Autor : ak. mal. Karel Zeman

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 42 g

Průměr : 50 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s popisem

Náklad : 500 ks

Emise : červen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do modré, kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Bitva u Waterloo znamenala poslední z vzácných porážek jednoho z největších vojevůdců všech dob, Napoleona Bonaparte. Ke klíčové bitvě došlo zhruba pět kilometrů od malé belgické vesnice Waterloo, kde se 18. června 1815 setkala spojenecká armáda pod vedením vévody Wellingtona podpořená pruským vojskem, jež vedl maršál Blücher, s armádou francouzskou, které veleli maršálové Ney a Grouchy. Tehdy se proti sobě postavilo 113 000 spojenců a 72 000 Francouzů.

Napoleonův nezdar byl souhrou několika chyb na straně francouzských velitelů. Grouchy nedokázal hned v počátku zastavit pruskou armádu mířící na bitevní pole u Waterloo a celý jeho sbor byl naopak Prusy zadržen. Další velkou chybu měl na svědomí sám Napoleon, když se rozhodl kvůli rozmočené půdě odložit první útok. Mezitím totiž stihli Prusové dorazit na místo a posílili tak v rozhodujícím okamžiku Wellingtonovy pluky. Bitva u Waterloo znamenala nejtěžší porážku, jakou Napoleon zažil.  

Na averzu je portrét vítězného Arthura Wellesleyho, 1. vévody z Wellingtonu, doplněn skotskými horaly 92. pluku a jejich dudákem. Na reverzu je vyobrazen seržant Charlese Ewarta zmocňující se francouzské orlice 42. regimentu, jenž byl do té doby zván „neporazitelný“.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.