Běžná kvalita (standard)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Hrad Pernštejn - zlatá mince z cyklu Hrady České republiky -...

Hrad Pernštejn - zlatá mince z cyklu Hrady České republiky - běžná kvalita - Standard

Hrad Pernštejn - zlatá pamětní mince z cyklu Hrady České republiky - Běžná kvalita (Standard)

Více informací


24 500Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Hrad Pernštejn - zlatá pamětní mince z cyklu Hrady České republiky - Běžná kvalita (Standard)

 

Nominální hodnota : 5.000 Kč

Autor : Luboš Charvát

Materiál : zlato - Au 999,9

Průměr : 28 mm

Síla : 1,85 mm

Ryzí hmotnost : 1/2 oz

Hrubá hmotnost : 15,55 g

Provedení : běžná kvalita (Standard)

Hrana : hladká

Limitovaný náklad : 3.300 ks

Emise : 24. říjen 2017

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá zlatá mince je uložena v ochranné plastové kapsli a vložena do tmavě červené krabičky České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také ve špičkové kvalitě (proof) !!!

 

 

Hrad Pernštejn - původně gotický hrad byl postaven v letech 1270 až 1285 pány z Pernštejna (dříve z Medlova), kteří si zde vybudovali své rodové sídlo. Nepříliš velká středověká pevnost, která byla umístěna na podlouhlém skalním vrcholu, byla na přelomu 15. a 16. století přestavěna na luxusní renesanční hrad. V této době rostla i moc rodu Pernštejnů, který po několik staletí patřil k nejbohatším a nejvlivnějším v českých zemích. Původní jednoduchá stavba, jejíž dominantou byla válcová věž zvaná Barborka, byla chráněna plášťovou zdí. Již v první polovině 14. století došlo k rozšíření celkové dispozice hradu, například byl dostavěn věžovitý palác na severovýchodní straně. K zásadní přestavbě došlo v průběhu 15. století, kdy byly dostavěny nejen další paláce, ale také obytné a hospodářské budovy. Typickým stavebním prvkem pro hrad Pernštejn jsou krakorce různých tvarů, které nesou arkýře a ochozy. V rámci přestaveb došlo i k posílení obranyschopnosti hradu, takže všechna nádvoří byla chráněna dokonalým a rozsáhlým systémem hradeb a věží. Zajímavá je především hranolová věž čtyř ročních období, kterou byla zesílena vnější severozápadní hradební zeď. Vstup do předhradí chránil také mohutný barbakán.

Hrad patřil až do roku 1596 Pernštejnům. Poté několikrát změnil majitele, kteří zde však prováděli pouze drobné úpravy exteriérů, takže původní vzhled hradu se již zásadně nezměnil. Naopak v interiérech je možné sledovat vývoj dalších slohů. Například z počátku 18. století pochází štuková dekorace křížové klenby v Rytířském sále nebo barokní úprava kaple s freskami Františka Řehoře Ecksteina. Důkazem, že každý hrad skrývá svá překvapení, je v případě Pernštejna barokní zahrada, která v současné době prožívá své znovuzrození. Od roku 1818 byl hrad součástí vlastnictví rodu Mitrovských, kteří zde vytvořili nepřehlédnutelnou knihovnu. Od roku 1945 je Pernštejn v majetku státu a je spravován Národním památkovým ústavem

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.