Běžná kvalita (standard)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Stříbrná mince Československá národní rada - Standard

Stříbrná mince Československá národní rada - Standard

Pamětní stříbrná mince vydaná k 100. výročí Vzniku Československé národní rady, Standard

Více informací


950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Pamětní stříbrná mince vydaná k 100. výročí Vzniku Československé národní rady, Standard - emise únor 2016

 

Nominální hodnota : 500 Kč

Autor : MgA. Josef Šafařík, Ph.D

Materiál : 925 Ag, 75 Cu

Průměr : 40 mm

Síla : 2,75 mm

Hmotnost : 25 g

Provedení : běžná kvalita (Standard)

Hrana : vroubkovaná

Limitovaný náklad : 4.800 ks

Emise : 10. února 2016

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá stříbrná mince je uložena v ochranné plastové kapsli. Součástí NENÍ certifikát pravosti České národní banky.

 

Tuto minci nabízíme také ve špičkové kvalitě (proof) !!!

 

Na lícní straně mince je rozkvétající lipová ratolest, kterou překrývá český prapor, v jehož listu je položen český lev, doprovázený na horním a dolním okraji praporu textem „SVOBODNÝ JE TEN NÁROD, KTERÝ NENÍ PODŘÍZENÝ MOCI JINÉHO NÁRODA“. Po obvodu pětisetkoruny je v opisu text „ČESKÁ REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „500 Kč“. Název státu je od nominální hodnoty oddělen na začátku tečkou a na konci značkou České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“.

Na rubové straně pětisetkoruny jsou prapory Slovenska a Čech překryty rakousko-uherským orlem. V popředí je prapor Československé národní rady stylizovaný do tvaru meče. Po obvodu mince je v opisu text „ČESKOSLOVENSKÁ NÁRODNÍ RADA“ a pod vyobrazením meče jsou letopočty „1916“ a „2016“. Text je od letopočtů oddělen ze začátku tečkou a na konci iniciály autora MgA. Josefa Šafaříka, DiS., Ph.D, které jsou tvořené písmeny „JS“.

 

Založení Československé národní rady

   Období první světové války bylo téměř od jejího počátku spojeno se snahami o vytvoření samostatného státu Čechů a Slováků . Jedním z prvních kroků bylo, když 14. listopadu 1915 vydal Český komitét zahraniční z podnětu Tomáše Garrigua Masaryka provolání podepsané představiteli krajanských spolků , na jehož základě byl de facto vyhlášen Rakousku-Uhersku boj.

    Na aktivity Českého komitétu zahraničního následně navázala Československá národní rada (původně Česká), která vznikla v únoru 1916 v Paříži jako reprezentativní orgán zahraničního odboje. Vystupovala s programem utvoření samostatného československého státu, pro nějž se pokoušela získat vlády dohodových států . Jejím předsedou byl Tomáš Garrigue Masaryk, místopředsedou Josef Dürich, členem předsednictva Milan Rastislav Štefánik a generálním tajemníkem Edvard Beneš. Svojí činnost veřejnosti Česká národní rada přibližovala zejména prostřednictvím časopisů La Nation Tchéque ( Český národ) a Československá samostatnost.

    Výsledkem činnosti rady byl mimo jiné dekret o vytvoření česko-slovenské armády ve Francii, která podléhala velení Československé národní rady v Paříži. Dále se podílela na organizaci a řízení československých legií. Koncem války v červnu až září 1918 byla rada postupně uznána vládami Francie, Velké Británie, USA a Japonska za oficiální představitelku budoucího československého státu. Dne 14. října 1918 byla rada přetvořena v tzv. prozatímní československou vládu v Paříži. Formálně zanikla 14. listopadu 1918 vytvořením první vlády Československé republiky.

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.