Smart mince roku 2014

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Stříbrná mince 2 NZD Josef Masopust

2015 - Stříbrná mince 2 NZD Josef Masopust

Stříbrná mince 2 NZD Josef Masopust - rok 2014

Více informací


1 590Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 2 NZD Josef Masopust - rok 2014

 

Autoři : MgA. Martin Dašek

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 29 g

Průměr : 40 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : říjen 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, stříbrné papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Josef Masopust se narodil 9. února 1931 ve Střimicích u Mostu, svá učňovská léta strávil v divizním Baníku Most a poté ho angažovaly ligové Teplice. Díky tomu, že se stal vojákem z povolání, se mohl věnovat fotbalu profesionálně. Již během vojenské služby působil v ATK Praha, později Dukle, kde setrval dalších 16 let. Za tu dobu klub získal osm mistrovských titulů a čtyřikrát zvítězil v Československém poháru. Jako záložník Dukly Praha a reprezentačního družstva byl Masopust u všech triumfů československého fotbalu šedesátých let.

Za svou kariéru reprezentoval svou zemi celkem 63krát a dal 10 gólů. Za prvotřídní hráčský koncert, jenž předvedl během mistrovství světa v Chile v roce 1962, byl vyhlášen Evropským fotbalistou roku a stal se jedním ze dvou našich hráčů, kteří v historii vyhráli Zlatý míč. Rok 1966 mu pak přinesl vítězství v anketě Fotbalista Československa.

Po roce 1968 mohl Josef Masopust vycestovat do zahraničí a působil jako hrající trenér v Belgii a později v Indonésii. Doma se pak zapsal coby kouč v historii dukelského A mužstva, Zbrojovky Brno či Děčína. Na přelomu tisíciletí zastával Masopust post předsedy správní rady Nadace fotbalových internacionálů pečující o bývalé hráče národního mužstva, podporoval rovněž mladé fotbalisty. Jako spoluautor je podepsán pod publikací pro začínající talenty Fotbalový slabikář pro malé a velké.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.