Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Stříbrná medaile Dekameron den osmý - O učiteli

2016 - Stříbrná medaile Dekameron den osmý - O učiteli

Stříbrná medaile Dekameron den osmý - O učiteli - rok 2016

Více informací


1 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Dekameron den osmý - O učiteli - rok 2016

 

Autor : Vladimír Oppl

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 500 ks

Emise : srpen 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do modré kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Série deseti stříbrných medailí České mincovny nazvaná Dekameron čerpá svou inspiraci z nesmrtelného souboru sta renesančních novel z pera Giovanniho Boccaccia. Jednotlivé příběhy pojednávají o lásce a vášni, ale také o zradě a pomstě. Ani sedmý příběh osmého dne, který vypráví urozená paní Pampinea, není jiný.

Scholár Rinieri se bezhlavě zamiloval do mladé florentské vdovy Eleny. Ta však byla věrná svému milenci a spolu s ním se rozhodla pobavit na Rinieriho účet. Pozvala učence k sobě domů pod romantickou záminkou, a zatímco se se svým skutečným milencem oddávala milostným hrátkám, nechala Rinieriho stát za dveřmi ve sněhových závějích. Ten toužebně čekal až do samého rána, kdy konečně prohlédl Eleninu hru a přísahal pomstu. Když za čas Elenu její milý opustil, obrátila se na scholára s prosbou o kouzelný lektvar, který by jí ho vrátil. Rinieri se chopil příležitosti a připravil falešné zaklínání. Zoufalá Elena uposlechla jeho rad a nechala se napálit – v odplatě zůstala zcela nahá vězet na vížce, kde byla vystavena spalujícímu slunci a obtížnému hmyzu.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.