Smart mince roku 2016

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Sada 4 zlatých mincí 5 NZD Šlechtický rod pánů ze Žerotína

2016 - Sada 4 zlatých mincí 5 NZD Šlechtický rod pánů ze Žerotína

Sada 4 zlatých mincí 5 NZD Šlechtický rod pánů ze Žerotína - rok 2016

Více informací


21 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Sada 4 zlatých mincí 5 NZD Šlechtický rod pánů ze Žerotína - rok 2016

 

Autor : ak. soch. Michal Vitanovský

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 3,11g (4x)

Průměr : 16 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : květen 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Sada čtyř zlatých mincí patří pánům ze Žerotína, prastarému rodu, který sídlil na Moravě a jehož příslušníci prosluli svou vzdělaností, intelektem i mocí.  

Plichta ze Žerotína (1291–1322), pravděpodobně nejstarší syn Habarta ze Žerotína, dosáhl věhlasu jako turnajový rytíř. Pro jeho chrabrost ho dle některých zdrojů přijal Jan Lucemburský do své osobní družiny. Dalimilova kronika pak uvádí, že se Plichta účastnil bojů s Habsburky, kteří si po vymření Přemyslovců osobovali nárok na český trůn.

Karel starší ze Žerotína (1564–1636), významný politik, spisovatel a představitel moravského zemského patriotismu, proslul svým dílem „Apologie neb obrana ku panu Jiříku z Hodic“, knihou psanou skvostným jazykem a formou dopisu. Karel v ní Jiříkovi vyčítal pasivitu, jež způsobila úpadek stavovských orgánů, a také pýchu, lenost a lakomství tehdejší šlechty.

Alžběta Juliana Žerotínová (přibližně 1630–1669) čelila mnoha tragédiím. Přemyslavu III. ze Žerotína porodila čtyři potomky, ale všichni zahynuli coby děti. Manžel se snažil její smutek rozptýlit a v okolí zámku ve Velkých Losinách, který obývali, vybudoval mnoho impozantních staveb. Sama Juliana zemřela velmi mladá a před smrtí si přála své srdce uložit k ostatkům malého synka. Ten byl pohřben v klášterním kostele v Šumperku, jenž vyhořel. Proto nechal Přemyslav srdce uschovat do schránky, z níž však později zmizelo a bylo údajně použito k magickým rituálům. Následné čarodějnické procesy se pak staly předlohou slavné knihy a neméně známého filmu Kladivo na čarodějnice.

Karel Emanuel ze Žerotína (1850–1934) byl posledním mužským členem moravské větve rodu Žerotínů, která s jeho skonem vymřela po meči. Během svého života byl aktivním politikem, zastával funkci poslance Moravského zemského sněmu a Říšské rady a počátkem 20. století byl rovněž moravským místodržícím.

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.