Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Stříbrná medaile Jaroslav Róna - Konquistador

2016 - Stříbrná medaile Jaroslav Róna - Konquistador

Stříbrná medaile Jaroslav Róna - Konquistador - rok 2016

Více informací


3 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Jaroslav Róna - Konquistador - rok 2016

 

Autor : Jaroslav Róna

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 42 g

Průměr : 50 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 400 ks

Emise : září 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Předloha předposlední zlaté medaile České mincovny ze série Umění pro Václava Havla pochází z ateliéru malíře a sochaře Jaroslava Róny. Jejím motivem je Conquistador – španělský dobyvatel Nového světa –, který na první pohled nemá s prvním českým prezidentem mnoho společného.

Opak je pravdou. Po Sametové revoluci se Čechoslovákům otevřely brány do celého světa a Jaroslav Róna této příležitosti ihned využil, aby načerpal inspiraci. Zavítal mimo jiné do Mexika, jehož kultura mu učarovala. „V Mexiku jsem nasál styl jakési ornamentiky a zpracoval jsem motiv Conquistadora – dobyvatele bez tváře a v plné zbroji. Vždycky mě přitahovala hispánská kultura. Je pro mě velmi vzrušující, mnohem více než příkladně středoevropská gotika,“ vzpomíná umělec na vznik plastiky, kterou zvolil jako předlohu pro svou pamětní medaili a která by bez Václava Havla, jenž se významnou měrou zasadil o demokratizaci naší vlasti, nikdy nevznikla.

Jeho averzní strana je věnována obrněnému Conquistadorovi se sepnutýma rukama a nelidsky vypadající přilbou. Reverzní strana pak patří Pražské křižovatce, mezinárodnímu duchovnímu a kulturnímu centru sídlícímu v kostele svaté Anny. Jeho obnova a rozvoj byly velkým přáním Václava Havla a výtěžek z prodeje medailí, které vycházejí ve spolupráci České mincovny a Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, ho pomáhá splnit. Každá z pouhých 100 kusů originálních pamětních medailí je ručně číslována na hraně a uložena do luxusní dřevěné etue.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.