Smart mince roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Zlatá mince 25 WST Převratné osmičky našich dějin -...

2018 - Zlatá mince 25 WST Převratné osmičky našich dějin - 1938 - Proof

Zlatá mince 25 WST Převratné osmičky našich dějin - 1938 Mnichovská dohoda - Proof - rok 2018

Více informací


16 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 25 WST Převratné osmičky našich dějin - 1938 Mnichovská dohoda -  Proof - rok 2018

 

Autor : MgA. Josef Oplištil

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g

Průměr : 22 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 300 ks

Emise : září 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue.

Když roku 1918 skončila první světová válka, francouzský polní maršál Foch řekl: „Toto není mír. Toto je příměří na dvacet let.“ Měl pravdu. O rovné dvě dekády později se schylovalo k dalšímu konfliktu – ještě mnohem ničivějšímu – a v jeho středu mělo stát Československo. Na začátku roku 1938 byla situace v pohraničních oblastech mladé republiky velmi napjatá. Před nedávnem došlo k anšlusu Rakouska a německé organizace v Československu se stále více radikalizovaly s cílem rozbít demokratický stát.

V reakci na bezprostřední ohrožení nacistickým Německem byla v září vyhlášena všeobecná mobilizace a Čechoslováci byli připraveni bránit svou vlast se zbraní v ruce. Do cesty se jim však postavila zahraniční diplomacie. Evropské velmoci, na jejichž pomoc při obraně proti německé agresi československá vláda nejvíce spoléhala, netoužily po dalším světovém konfliktu. Francouzi a Angličané měli stále v živé paměti miliony padlých z „velké války“, a rozhodli se proto s nacisty dohodnout za každou cenu. I za cenu obětování svého spojence.

Dne 29. září 1938 se pak v Mnichově sešli zástupci čtyř zemí – Neville Chamberlain (Velká Británie), Édouard Daladier (Francie), Adolf Hitler (Německo) a Benito Mussolini (Itálie) – a rozhodli, že Československo musí postoupit pohraniční území obývané německou většinou Německu. Českoslovenští zástupci nebyli k jednání přizváni a není divu, že tato „dohoda“ vstoupila do našich dějin jako „diktát“ a „zrada“. „Přinesl jsem vám mír,“ hřímal po návratu do vlasti britský ministerský předseda Chamberlain. Mýlil se. Pravdu měl jeho budoucí nástupce Winston Churchill, který prohlásil: „Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku.“

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.