Smart mince roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Zlatá mince 25 NZD Gustav Klimt - Proof - 1/2 Oz

2018 - Zlatá mince 25 NZD Gustav Klimt - Proof - 1/2 Oz

Zlatá mince 25 NZD Gustav Klimt - Proof - rok 2018

Více informací


21 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 25 NZD Gustav Klimt - Proof - rok 2017

 

Autor : Irena Hradecká DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : únor 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Skandální, pobuřující, ale také lákavé a neodolatelné – takové je dílo malíře Gustava Klimta. U příležitosti 100. výročí mistrovy smrti a 110. výročí vzniku jeho nejznámějšího obrazu nazvaného Polibek vydává Česká mincovna půluncovou zlatou pamětní minci, která je součástí volného cyklu věnovaného největším vypravěčům světových dějin.

Vídeň konce 19. století byla fascinujícím místem protikladů – střediskem pokrokových myšlenek a Freudova učení o lidské sexualitě, ale také hlavním městem evropské tradice a konzervativních názorů. Podobně rozporuplný byl i všestranně nadaný rakouský malíř Gustav Klimt. Na začátku své kariéry uznával principy akademické malířské práce a císař František Josef I. mu dokonce udělil Zlatý kříž za zásluhy. Pak se ale jeho umělecká vize zcela změnila. Hlavním motivem avantgardních obrazů plných dekadentních pocitů, erotična, mystiky a extáze se stala žena – vášnivá a dráždivá. Tak vznikla mistrovská díla Judita, Tři období života ženy, Danaë, Adéla, Panna a především nedostižný Polibek dvou milenců na rozkvetlé louce.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.