Smart mince roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Zlatá investiční mince 50 NZD Ema Destinnová - Osudové...

2018 - Zlatá investiční mince 50 NZD Ema Destinnová

Zlatá investiční mince 50 NZD Ema Destinnová - rok 2018

Více informací


64 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá investiční mince 50 NZD Ema Destinnová - rok 2018

 

Autor : Vojtěch Dostál, DiS.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : srpen 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Volný cyklus mincí České mincovny vyražených z jedné trojské unce ryzího zlata je věnován ženám. A ne ledajakým – přímo osudovým. Po Heleně Trojské a císařovně Alžbětě „Sissi“ Bavorské přišla řada na naši krajanku, jejíž medový hlas uchvátil na přelomu 19. a 20. století celou planetu – Emu Destinnovou.

Zpočátku se „božské Emě“ na domácí půdě nedařilo a ze zkoušky v Národním divadle ji dokonce vyhodili. To však nebylo na škodu, protože vyrazila do světa, který ji dokázal ocenit. Okouzlila Berlín, Londýn, Vídeň, New York a nakonec i Prahu. Zářila v operách Wagnera, Smetany, Verdiho, Strausse či Pucciniho a vyžívala se v rolích osudových žen – Salome, Aidy nebo Carmen. Dvořili se jí muži ze všech koutů planety – fanoušci i kolegové – a mezi její ctitele patřil i jeden z nejlepších tenorů všech dob Enrico Caruso. Štěstí v lásce se však bohužel nedočkala. Nekonvenční celebrita se aktivně věnovala spiritismu, pobývala na morbidně zařízeném zámečku a jako jedna z prvních známých žen se nechala tetovat – obrázek hada na noze mířil až k jejím intimním partiím. Byla hrdá, tvrdohlavá a rakouské úřady ji za první světové války zatkly pro podezření z účasti v československém odboji. Dnes je Ema Destinnová považována za jednu z nejvýznamnějších Češek historie, což dokazuje i její portrét na 2000Kč bankovce.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.