Zlaté medaile roku 2018

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Hanč a Vrbata - Příběhy naší historie - 1 Oz

2018 - Hanč a Vrbata - Příběhy naší historie

2018 - Zlatá medaile Příběhy naší historie - Hanč a Vrbata - rok 2018

Více informací


69 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Příběhy naší historie - Hanč a Vrbata - rok 2018

 

Autor : Martin Dašek

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 31,1g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Náklad: 100 ks

Emise : únor 2018

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue.

Poznámka :

Toto zboží čeká na svou ražbu. Chcete-li mít jistotu dodání tohoto titulu, neváhejte s objednávkou.

Objednávka je bez jakýchkoli záloh či předplatného. K úhradě objednaného zboží Vás vyzveme v dostatečném předstihu v době vydání. Veškeré přijaté a potvrzené objednávky budou vyřizovány ihned po příslušné ražbě.

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Když se roku 1913 v severočeských Krkonoších konal „Mezinárodní lyžecký závod distanční na padesát kilometrů o věčně putovní cenu Českého zemského svazu ku povznesení návštěvy cizinců v království Českém“, Bohumil Hanč u toho nemohl chybět.

Několikanásobný mistr byl lyžařem tělem i duší a zároveň velkým vlastencem. Pohraničí bylo tehdy osídlené převážně Němci a Hanč nemínil vítězství dopřát některému z nich. Klání připadlo na Velikonoce, počasí bylo mírné, a sportovci proto vyjeli jenom v kalhotách a košilích. Podmínky se však záhy prudce zhoršily a všichni účastníci závod vzdali.

Všichni až na Hanče, který promočený a promrzlý na kost vytrvale pokračoval dál. Do cíle na Labské boudě však nedorazil. Když ho jeho sok Emerich Rath nalezl zhrouceného, podařilo se mu dostat ho do bezpečí. Oživovací pokusy však byly marné. Všichni se podivovali nad tím, že Hanč má na sobě kabát a čepici. Kde je vzal? Když bylo vzápětí v horách nalezeno další zmrzlé tělo, vyšla najevo smutná pravda. Teplé oblečení Hančovi navlékl další sportovní nadšenec Václav Vrbata, který svého věrného přítele přišel na trať podpořit. Sám se tak vystavil mrazu a ve sněhové bouři položil život. Poslední den Hanče a Vrbaty – 24. březen – je pak dodnes připomínán jako Den Horské služby. Stal se totiž impulzem k jejímu založení.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.