Zlaté medaile roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá medaile Dominik Hašek - Au 1/2 Oz

2015 - Zlatá medaile Dominik Hašek - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Dominik Hašek - rok 2015

Více informací


32 500Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Dominik Hašek - rok 2015

 

Autor : ak. soch. Jiří Dostál

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : leden 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové, kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Dominik Hašek – náš nejznámější a nejúspěšnější hokejový brankář – byl jako první Čech uveden do Hokejové síně slávy v Torontu. Budoucí "Dominátor" začal hrát hokej ve věku šesti let. Jeho nezpochybnitelný talent mu umožnil stát se mimo jiné nejmladším reprezentačním brankářem v historii Československa, několikanásobným mistrem republiky a vítězem Stanley Cupu a samozřejmě také olympijským medailistou!

Přes nespočetná tuzemská i světová vítězství a ocenění se do povědomí celého národa zapsal právě svou vítěznou účastí v "Turnaji století" – olympijském hokejovém turnaji konaném v roce 1998 v japonském Naganu. Zlatá medaile znamenala náš historicky první olympijský titul v ledním hokeji a to navíc v době, kdy se turnaje účastnili nejlepší světoví hráči!

Averz medaile věnoval portrétu brankáře, který je vyveden do těch nejmenších detailů, a datu vstupu prvního českého hokejisty do síně slávy HHOF. Na reverzu, který dokazuje hokejové nadání už v útlém věku, můžeme obdivovat brankářský postoj Dominika Haška na samém začátku i na vrcholu jeho kariéry.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.